Naszło mnie na zrobienie tarty po wizycie u mojej przyjaciółki, która uraczyła mnie pyszną tartą z porem. Ja postanowiłam przygotować coś bardziej grudniowego, kojarzącego się ze świętami i dlatego do przygotowania mojej tarty wybrałam żurawinę, która doskonale komponuje się z serem camembert i rukolą. Smakuje i wygląda świątecznie :)
SkładnikiCiasto:
250 g mąki pszennej
150 g masła pokrojonego w kostkę
1 łyżeczka soli
szczypta drobnego cukru
1 jajko
1 łyżka zimnego mleka
Nadzienie:
120 g sera camembert
200 ml śmietanki 22%
2 jajka
garść suszonej żurawiny
garść rukoli do posypania
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Ciasto: Mąkę przesiewamy z solą i cukrem na blat. Usypujemy górkę i robimy w niej wgłębienie. Dodajemy masło i jajko, powoli zagniatamy rozcierając masło z mąką. Dodajemy mleko i szybko zagniatamy na gładkie ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
Nadzienie: ser kroimy w plasterki. Śmietankę roztrzepujemy z jajkami, doprawiamy solą i pieprzem. Suszoną żurawinę przekładamy do naczynka, zalewamy wrzącą wodą, przykrywamy i odstawiamy na kilka minut.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wykładamy nim formę do tarty. Nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 15 minut.Na podpieczone ciasto wykładamy plasterki sera camembert, posypujemy odcedzoną z wody żurawiną i zalewamy śmietanką z jajkami. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut, aż nadzienie się zetnie i zarumieni.
Po upieczeniu posypujemy rukolą.
Smacznego!
Wygląda obłędnie i pewnie tak smakuje :) chyba się skuszę na takie połączenie :)
OdpowiedzUsuńDzięki :) Jest pyszna. Polecam!
UsuńDzięki :) Jest pyszna. Polecam!
Usuń