Kolejna wariacja mojego ukochanego ciasta, czyli sernika :) Tym razem piekłam go pod kątem mojego synka, stąd nutella i galaretka, które uwielbia.
Składniki na spód:
- 100 g ciastek pełnoziarnistych
- 40 g masła
Ciasteczka kruszymy wałkiem lub mielimy w malakserze do
otrzymania konsystencji pyłu. Masło roztapiamy i mieszamy ze zmielonymi ciasteczkami
do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku.
Na spód tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy masę z
ciasteczek i wyrównujemy. Odstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu sernikowego
- 250 g mascarpone
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 4 duże jajka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 10-15 truskawek
- 2 łyżki nutelli
Ser ucieramy z cukrem w misie miksera. Dodajemy jajka,
jedno po drugim, krótko miksując po każdym dodaniu. Dodajemy mąkę ziemniaczną i miksujemy do połączenia składników.
Masę serową dzielimy na dwie równe części i przekładamy do dwóch misek.
Do pierwszej dodajemy truskawki i miksujemy do połączenia składników, nie dłużej, żeby nie napowietrzyć sernika.
Do drugiej dodajemy mascarpone i nutellę i również miksujemy do połączenia składników.
Na ciateczkowy spód wykładamy najpierw masę truskawkową, wyrównujemy. Na masę truskawkową wykładamy masę nutellowa, wyrównujemy.
Sernik pieczemy w kąpieli wodnej. Na najniższej półce piekarnika stawiamy naczynie żaroodporne wypełnione wodą, na wyższej
formę z sernikiem. Pieczemy w temperaturze 170ºC przez około 1 godzinę. Studzimy
w lekko uchylonym piekarniku.
Dodatkowo:
- 1 opakowanie galaretki truskawkowej
W międzyczasie przygotowujemy galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu, studzimy.
Lekko tężejącą galaretkę wylewamy na upieczony sernik.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz