Mam dzisiaj dla Was przepis na pyszny obiad w klimacie azjatyckim. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam potrawy z dodatkiem mleka kokosowego.
Składniki na 2 porcje:
- 400 ml mleka kokosowego
- pół dużej cukinii lub 1 mała
- 1 mały bakłażan
- kilka pomidorków koktajlowych
- 150 g makaronu ryżowego
- 180g tofu
- sok z 1 limonki
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu teriyaki
- 2 łyżki sosu sriracha
- oliwa z oliwek
- słodka papryka
- pieprz i sól
Sposób przygotowania:
Tofu przyprawiamy słodką papryką i zalewamy 2 łyżkami sosu sojowego. Wkładamy do lodówki na 30 minut.
Makaron przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Cukinię i bakłażan kroimy w grube kostki. Smażymy na patelni na rozgrzanej oliwie przez około 10 minut, aż warzywa nieco zmiękną. Przyprawiamy pieprzem i solą. Po tym czasie dodajemy tofu i smażymy dalej przez 5 minut. Dodajemy pomidorki koktajlowe pokrojone w ćwiartki i jeszcze chwilę smażymy. Zalewamy mlekiem kokosowym i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Dodajemy 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki sosu teriyaki ,2 łyżki sosu sriracha, sok z limonki i mieszamy. Na koniec dodajemy namoczony i odcedzony makaron i gotujemy jeszcze przez 1 minutę.
Smacznego :)
Bardzo podoba mi się pomysł na to danie:)
OdpowiedzUsuń