W tym roku pod koniec marca wypadły 35 urodziny mojego T. Miały one wyglądać zupełnie inaczej. Nie było gości, nie było tortu, ponieważ stwierdziliśmy, że i tak sami go nie zjemy. Był za to sernik matcha, gra w Monopol i szampan Piccolo. Mimo wszystko było miło.
Składniki na spód:
- 200 g ciastek zbożowych, pełnoziarnistych lub owsianych
- 40 g roztopionego masła
Sposób przygotowania:
Ciastka i masło umieszczamy w malakserze i miksujemy do momentu otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Na papier wykładamy masę ciasteczkową i wklepujemy ją równomiernie w dno formy.
Na papier wykładamy masę ciasteczkową i wklepujemy ją równomiernie w dno formy.
Wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Składniki na masę serową:
Składniki na masę serową:
- 1 k g twarogu sernikowego
- ok. 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- 100 g roztopionego i ostudzonego masła
- 5 jajek
- 2 pełne łyżeczki herbaty matcha
- 1 budyń waniliowy
Jajka, masło, budyń, herbatę i cukier miksujemy. Stopniowo dodajemy masę serową i miksujemy, do momentu otrzymania jednolitej masy.
Masę wykładamy na ciasteczkowy spód. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w kąpieli wodnej (ja na spód piekarnika wstawiam naczynie żaroodporne wypełnione do połowy wodą) w temperaturze 160 stopni przez około godzinę. Studzimy.
Składniki na polewę czekoladową:
- 250 ml śmietany kremówki 36%
- 150 g czekolady mlecznej
Z tych proporcji wyjdzie trochę więcej polewy niż potrzeba nam do polania sernika.
Sposób przygotowania:
Śmietanę zagotowujemy w rondelku. Zestawiamy z ognia. Wrzucamy do niej połamaną czekoladę i odstawiamy na 5 minut. Następnie dokładnie mieszamy do momentu otrzymania gładkiej i lśniącej polewy. Polewamy nią sernik i odstawiamy do zastygnięcia.
Dodatkowo:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz