Moi drodzy,
mam dzisiaj dla Was propozycję smacznego i zdrowego śniadania, tj. wegetariańskie kanapki z guacamole i tofu, które samo w sobie nie ma smaku, ale dobrze przyprawione nadaje potrawom charakteru.
Składniki:
- 2 kromki ciemnego pieczywa
- 1 dojrzałe awokado
- 2 plastry pomidora (użyłam żółtego malinowego)
- kiełki rzodkiewki
- 100 g tofu
- ząbek czosnku
- odrobina soku z cytryny
- oliwa z oliwek
- przyprawy: słodka papryka i sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Guacamole:
Awokado zgniatamy widelcem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, sól i pieprz, i dokładnie mieszamy.
Tofu kroimy w kostkę, a następnie przyprawiamy solą i papryką. Smażymy na oliwie przez około 3 minuty. Wykładamy na ręcznik papierowy, żeby pozbyć się nadmiaru oliwy.
Chleb smarujemy guacamole, układamy na nim tofu, plastry pomidora. Posypujemy kiełkami i gotowe.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz