Składniki:
- 1 bakłażan
- kilka plastrów pomidora
- kilka plastrów twardego sera typu parmezan (ja użyłam provolone)
- 5 łyżek przecieru pomidorowego
- 2 łyżki ketchupu
- dwie łyżki drobno startego parmezanu
- drobno posiekany szczypiorek
- zioła prowansalskie
- sól
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.
Bakłażana dokładnie myjemy i osuszamy. Nacinamy go wzdłuż, tak jak widzicie na poniższym zdjęciu.
Powierzchnię bakłażana solimy pomiędzy nacięciami. Pomiędzy nacięcia wkładamy po jednym plastrze pomidora i sera.
Bakłażan kładziemy na blaszce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i polewamy, między nacięciami oliwą z oliwek. Pieczemy przez ok 20 minut.
W międzyczasie przygotowujemy sos pomidorowy. Przecier pomidorowy i ketchup mieszamy. Dodajemy zioła prowansalskie i sól i jeszcze raz mieszamy.
Po 20 minutach wysuwamy blaszkę. Miejsca pomiędzy nacięciami polewamy sosem pomidorowym i posypujemy jedną łyżką parmezanu. Pieczemy jeszcze przez 10 minut.
Wyjmujemy z piekarnika i ostrożnie przekładam na talerz, najlepiej łopatką do smażenia.
Posypujemy pozostałym parmezanem i szczypiorkiem.
Smacznego :)
Świetny pomysł na prosty bakłażan, ale jakże smaczny! Był wczoraj u nas na obiad (z małą modyfikacją, gdyż jako sosu użyłam beszamelu) w towarzystwie czarnego ryżu. Przepis na pewno do powtórzenia.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :) Świetny pomysł! Z sosem beszamelowym musiał smakować genialnie. Następnym razem ja też spróbuję przygotować go w tej właśnie wersji :)
UsuńPozdrawiam.