Bardzo lubię łososia, ale zazwyczaj przygotowywałam go na jeden sposób, tzn. piekłam polanego oliwą, nasmarowanego czosnkiem i skropionego cytryną. Dopiero dzięki mojemu Tomkowi dowiedziałam się ile może zmienić marynata. Wypróbujcie ten przepis, polecam!
Składniki na 2 porcje:
- 1 filet z łososia
- 1 cukinia
- 1 bakłażan
- 2 duże ziemniaki
- pół dużej czerwonej papryki
- rozmaryn
- sól pieprz
Składniki na marynatę:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek przeciśniętego przez praskę czosnku
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na marynatę umieszczamy w miseczce i mieszamy. Filet z łososia kroimy w kostkę i wkładamy do marynaty na co najmniej 30 minut. Bakłażana kroimy w kostkę, solimy i odkładamy na bok, żeby pozbyć się goryczy.
Ziemniaki, cukinię i paprykę kroimy w kostkę.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na niej ziemniaki. Przyprawiamy je solą, polewamy delikatnie oliwą i wkładamy do piekarnika. Po 15 minutach dokładamy pozostałe warzywa również przyprawione solą i polane drobiną oliwy z oliwek. Ziemniaki i warzywa posypujemy dodatkowo rozmarynem. Z boku blaszki kładziemy łososia. Wszystko pieczemy jeszcze przez około 20 minut.
Smacznego :)
Ziemniaki, cukinię i paprykę kroimy w kostkę.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na niej ziemniaki. Przyprawiamy je solą, polewamy delikatnie oliwą i wkładamy do piekarnika. Po 15 minutach dokładamy pozostałe warzywa również przyprawione solą i polane drobiną oliwy z oliwek. Ziemniaki i warzywa posypujemy dodatkowo rozmarynem. Z boku blaszki kładziemy łososia. Wszystko pieczemy jeszcze przez około 20 minut.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz