Moja kolejna propozycja na świąteczny stół oraz na wiele innych okazji to wspaniały sernik chałwowy o idealnej konsystencji z pyszną polewą chałwową z przepisu Pani Dorotki z bloga Moje Wypieki. Jeden z najlepszych, które jadłam. Pięknie będzie się prezentował na wielkanocnym stole ozdobiony np. kolorowymi jajeczkami. Gorąco polecam.
- 100 g ciastek pełnoziarnistych
- 40 g masła, roztopionego
Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, na spód wykładamy masę ciasteczkową, wyrównujemy i studzimy. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu sernikowego
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 4 duże jajka
- pół szklanki śmietany kremówki 36% (125 ml)
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 300 g chałwy pokruszonej na grubsze kawałki
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Ser ucieramy z cukrem. Dodajemy jajka, jedno po drugim, krótko miksując po każdym dodaniu. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy tylko do połączenia się składników. Dodajemy pokruszona chałwę i mieszamy szpatułką.
Masę serową przelewamy na spód z ciasteczek i wyrównujemy. Na najniższej półce w piekarniku stawiamy naczynie żaroodporne wypełnione wodą - sernik pieczemy w kąpieli wodnej. Na wyższej półce kładziemy formę z sernikiem. Pieczemy w temperaturze 170ºC przez około 1 godzinę. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Wyjmujemy i studzimy do końca.
Polewa chałwowa:
- 150 g chałwy
- pół szklanki śmietany kremówki 36% (125 ml)
Gotowy sernik schładzamy przez 12 h w lodówce.
Dodatkowo:
- kolorowe jajeczka do dekoracji
- kawałek białej czekolady
Dekorujemy kolorowymi jajeczkami i startą na małych oczkach tarki białą czekoladą.
Życzę smacznego :)
Życzę smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz