6 kwietnia 2020

MAZUREK TRUSKAWKOWY


Tegoroczne Święta Wielkanocne z pewnością będą mocno odbiegały od tych, które znamy. Jednak jakoś musimy je przeżyć. No nie mamy innego wyjścia. Ja po prostu staram się o tym nie myśleć. Najważniejsze w tym momencie jest to, żebyśmy byli zdrowi i żeby szybko się to wszystko skończyło. Dobrze, że przynajmniej technologia pozwoli nam się rodzinnie połączyć.
Na poprawę humoru mam dla Was przepis na mazurek truskawkowy. Od razu lepiej, prawda? Mój jest w kształcie serca, ale można go przygotować w tradycyjnej tortownicy.


Składniki:

Ciasto kruche:
  • 400 g mąki
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 i 1/2 kostki masła
Masa truskawkowa:
  • 400g truskawek
  • 200g białej czekolady
  • 4 łyżki śmietany 36% 
Sposób przygotowania:

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy posiekane masło, żółtka i cukier puder. Szybko zagniatamy. Ciasto dzielimy na 2 równe części, formujemy z niego 2 kule, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut.  Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Połowę schłodzonego ciasta rozwałkowujemy, wykładamy nim dno tortownicy i nakłuwamy widelcem. Drugą część ciasta dzielimy na dwie równe części. Formujemy z nich dwa długie wałki i zaplatamy je tak jak widać na zdjęciu. Warkoczem wykładamy brzegi tortownicy.  Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut. 
W międzyczasie zagotowujemy śmietanę w rondelku. Zestawiamy z ognia. Wrzucamy do niej połamaną czekoladę i odstawiamy na 5 minut. Następnie dokładnie mieszamy do momentu otrzymania gładkiej masy, studzimy. Truskawki blendujemy i dokładnie mieszamy z czekoladą. Gotową masę wykładamy na upieczony spód. Odstawiamy do lodówki na 12 h.
Smacznego :) 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Słodko mi , Blogger