Składniki:
Makaron wrzucamy do gotującej się wody. Gotujemy go przez ok. 3 minuty, odcedzamy na sitku i płuczemy zimną wodą.
Wszystkie składniki na sos mieszamy w miseczce.
W woku lub na dużej patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy go przez około 30 sekund.
Dodajemy tofu i smażymy z obu stron przez ok. 2-3 minuty. Wbijamy jajka i podsmażamy wszystko przez około 1 minutę mieszając.
Dodajemy makaron i smażymy mieszając jeszcze przez około 4 minuty. Po 2 minutach wlewamy sos. Dodajemy kiełki i posiekaną dymkę i wszystko mieszamy. Posypujemy posiekanymi orzeszkami i gotowe.
- 100 g makaronu ryżowego wstążki
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 3 ząbki czosnku
- 100 g tofu
- 2 jajka
- 1 szklanka kiełków fasoli mung
- 2 dymki
- 2 łyżki prażonych orzeszków zeimnych
- 4 łyżki sosu ostrygowego
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 łyżki pasty pad thai
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżka sosu sriracha (lub 1/2 łyżki płatków chili)
Makaron wrzucamy do gotującej się wody. Gotujemy go przez ok. 3 minuty, odcedzamy na sitku i płuczemy zimną wodą.
Wszystkie składniki na sos mieszamy w miseczce.
W woku lub na dużej patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy go przez około 30 sekund.
Dodajemy tofu i smażymy z obu stron przez ok. 2-3 minuty. Wbijamy jajka i podsmażamy wszystko przez około 1 minutę mieszając.
Dodajemy makaron i smażymy mieszając jeszcze przez około 4 minuty. Po 2 minutach wlewamy sos. Dodajemy kiełki i posiekaną dymkę i wszystko mieszamy. Posypujemy posiekanymi orzeszkami i gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz