28 stycznia 2020

TRADYCYJNE PĄCZKI Z MĄKI PSZENNEJ Z DŻEMEM Z OWOCÓW DZIKIEJ RÓŻY


Wkrótce Tłusty Czwartek i Ostatki, więc na pewno będą grane pączki, Ja w tym roku smażę sama i Was też do tego namawiam. Jest z nimi co prawda trochę zachodu, ale wychodzą na prawdę przepyszne. Nie spodziewałam się, że w smaku będą tak bardzo zbliżone do tych z dobrej cukierni. Do moich pączków wybrałam mąkę szymanowską Polskie Młyny, której używam odkąd sięgam pamięcią.

Składniki na około 15 pączków:
  • 0,5 kg mąki pszennej szymanowskiej uniwersalnej Polskie Młyny
  • 25 g świeżych drożdży lub 10 g suchych 
  • 50 g cukru 
  • 250 ml mleka 
  • 1 jajko 
  • 3 żółtka 
  • 50 g masła 
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  •  20 ml spirytusu lub wódki
  •  szczypta soli 
  • sok i skórka otarta z połowy cytryny 
  • 1 litr oleju rzepakowego do smażenia 
Dodatkowo:
  • dżem z owoców dzikiej róży do nadziania 
  • lukier (1 szklanka cukru pudru rozprowadzona z 2-3 łyżkami soku z cytryny) 
  • kandyzowana skórka pomarańczowa 

Sposób przygotowania:

Mąkę pszenną przesiewamy. Dodajemy do niej suche drożdże lub jeśli używamy świeżych drożdży wcześniej przygotowany rozczyn (rozczyn uzyskujemy rozkruszając do miseczki 25 g świeżych drożdży, zasypując je 1 łyżką cukru, zalewając 1/4 szklanki letniego mleka i dodając 3 łyżki mąki pszennej. Wszystko dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się drożdży i odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na 20-30 minut. UWAGA: składniki użyte do rozczynu odejmujemy od składników podanych powyżej). Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy rozpuszczone masło i dalej wyrabiamy do momentu uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Z ciasta formujemy kulkę, wkładamy je do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny aż ciasto podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na oprószony mąką blat i krótko wyrabiamy. Formujemy kulki o wadze około 60 g, układamy je na blacie/stolnicy oprószonej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut do podwojenia objętości.
Pączki smażymy w głębokim rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor przez około 2 minuty z każdej strony. Pilnujemy, żeby się zbyt szybko nie rumieniły, ponieważ wtedy mogą nie usmażyć się w środku. Usmażone pączki wyławiamy łyżką cedzakową, wykładamy na ręcznik papierowy i pozostawiamy do wystudzenia. Następnie wbijając głęboko szprycę nadziewamy dużą ilością dżemu, polewamy lukrem i posypujemy skórką pomarańczową.
Smacznego :)



1 komentarz:

  1. You should see how my partner Wesley Virgin's report begins in this SHOCKING and controversial VIDEO.

    Wesley was in the army-and soon after leaving-he revealed hidden, "self mind control" tactics that the government and others used to get whatever they want.

    These are the same methods many celebrities (especially those who "come out of nowhere") and elite business people used to become wealthy and successful.

    You've heard that you utilize only 10% of your brain.

    Really, that's because the majority of your brain's power is UNCONSCIOUS.

    Maybe this thought has even taken place INSIDE your very own head... as it did in my good friend Wesley Virgin's head about seven years back, while riding an unregistered, beat-up garbage bucket of a car with a suspended license and on his banking card.

    "I'm very fed up with going through life check to check! When will I finally succeed?"

    You've been a part of those those conversations, am I right?

    Your very own success story is waiting to start. Go and take a leap of faith in YOURSELF.

    Take Action Now!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © Słodko mi , Blogger