29 lutego 2020

MIŁOSNE CIASTO BISZKOPTOWE Z CAKE POPS


To ciasto będzie doskonałe nie tylko z okazji Walentynek :)
Składniki na biszkopt:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków (często zastępuję brązowym lub trzcinowym i dodaję mniej)
  • 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
/szklanka o pojemności 250 ml/

Dodatkowo:
  • 250 g mascarpone 
  • 2 łyżki nutelli 
  • kolorowe posypki 
  • 10 truskawek 
  • 200 g śmietany kremówki 
  • 150 g mlecznej czekolady
  • patyczki lub papierowe słomki
Sposób przygotowania ciasta:
Wszystkie składniki na biszkopt  powinny być w temperaturze pokojowej. Mąki i proszek do pieczenia przesiewamy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodajemy po kolei żółtka nadal ubijając.
Do masy jajecznej wsypujemy przesiane suche składniki. Delikatnie mieszamy masę przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły. 
Do tortownicy o średnicy 21 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia delikatnie przekładamy ciasto i wyrównujemy. Pieczemy w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut do tzw. suchego patyczka. Zauważyłam, że biszkopt lepiej wyrasta gdy nie włączam termoobiegu.
Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuszczamy je (w formie) na podłogę, studzimy w temperaturze pokojowej. 
Boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu.
Odkrajamy 1/3 biszkopta i odkładamy do zrobiena cake pops.
Truskawki miksujemy z połową mascarpone. Masę truskawkową wykładamy na pozostały biszkopt. Na wierzch wylewamy polewę czekoladową, która pozostanie po zrobieniu cake pops.

Sposób przygotowania cake pops:
Kawałek biszkopta na cake pops rozgniatamy i mieszamy z pozostałą połową mascarpone i 2 lyżkami nutelli. Z otrzymanej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i wkładamy do lodówki na ok. 20 minut. 
W międzyczasie przygotowujemy polewę czekoladową. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki. Śmietankę podgrzewamy doprowadzając ją prawie do wrzenia i wrzucamy do niej czekoladę. Pozostawiamy na 5 minut, a następnie dokładnie mieszamy do otrzymania jednolitej masy.
Kulki ciasta wyjmujemy z lodówki. Końcówkę patyczka zanurzamy w czekoladzie i wtykamy w środek kulki, dochodząc mniej więcej do jej połowy. Następnie zanurzamy cake pops w czekoladzie i układamy na talerzu/desce patyczkiem do góry. Dekorujemy posypkami. Wkładamy do lodówki na czas zastygnięcia czekolady, a następnie  dekorujemy nimi nasze ciasto.

Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Słodko mi , Blogger