24 lutego 2020

KOTLETY RYBNE


Ponieważ od 3 lat prawie nie jadam mięsa staram się szukać obiadowych alternatyw. Ostatnio mój mężczyzna przyrządził dla mnie na prawdę pyszne kotlety rybne. Nie pozostało mi nic innego jak tylko skraść mu przepis i podzielić się nim z Wami. Bardzo polecam.


Składniki:

  • ok 700 g  mrożonych filetów z mintaja
  • 1 średnie jajko
  • 1 bułka typu kajzerka
  • mleko do namoczenia bułki
  • garść posiekanego koperku
  • garść posiekanej pietruszki
  • 2 łyżki bułki tartej do obtoczenia kotletów
  • świeżo zmielone pieprz i sól
  • olej roślinny do smażenia
Sposób przygotowania:
Bułkę namaczamy w mleku, a następnie odsączamy z nadmiaru płynu.  Filety rozmrażamy i delikatnie odciskamy w dłoniach, żeby pozbyć się nadmiaru wody. Siekamy je na małe kawałki lub mielimy w maszynce do mielenia mięsa na średnich oczkach. Umieszczamy w misce razem z namoczoną bułką, jajkiem, koperkiem i pietruszką. Przyprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Jeśli masa jest za rzadka, dodajemy trochę bułki tartej.  Z powstałej masy formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju, na niewielkim ogniu, do momentu zarumienienia, po około 5 minut z każdej strony. Pod koniec smażenia można je przykryć pokrywką i jeszcze przez chwilę podsmażać na małym ogniu, żeby mieć pewność, że w środku nie będą surowe.

Smacznego :)










2 komentarze:

Copyright © Słodko mi , Blogger