Składniki:
- ok 700 g mrożonych filetów z mintaja
- 1 średnie jajko
- 1 bułka typu kajzerka
- mleko do namoczenia bułki
- garść posiekanego koperku
- garść posiekanej pietruszki
- 2 łyżki bułki tartej do obtoczenia kotletów
- świeżo zmielone pieprz i sól
- olej roślinny do smażenia
Bułkę namaczamy w mleku, a następnie odsączamy z nadmiaru płynu. Filety rozmrażamy i delikatnie odciskamy w dłoniach, żeby pozbyć się nadmiaru wody. Siekamy je na małe kawałki lub mielimy w maszynce do mielenia mięsa na średnich oczkach. Umieszczamy w misce razem z namoczoną bułką, jajkiem, koperkiem i pietruszką. Przyprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Jeśli masa jest za rzadka, dodajemy trochę bułki tartej. Z powstałej masy formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju, na niewielkim ogniu, do momentu zarumienienia, po około 5 minut z każdej strony. Pod koniec smażenia można je przykryć pokrywką i jeszcze przez chwilę podsmażać na małym ogniu, żeby mieć pewność, że w środku nie będą surowe.
Smacznego :)
bardzo je lubię!
OdpowiedzUsuńI ja :) Pozdrawiam :)
Usuń