19 grudnia 2019

ŚWIĄTECZNY SERNIK CYNAMONOWO-PIERNIKOWY




Kochani, mam dla Was super przepis na sernik pachnący piernikiem i  cynamonem, wprost idealny na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia. Piekłam go już dwa razy w zeszłym tygodniu na imprezy urodzinowe mojego syna i wszystkim bardzo smakował. Przygotowanie spodu jest co prawda nieco pracochłonne, ale ciasteczka można upiec wcześniej. Przepis znalazłam na mojej ukochanej stronie Moje Wypieki i trochę go zmodyfikowałam. Nie miałam też foremki w kształcie gwiazdki do wycinania ciasteczek, ale dziś ją na pewno upoluję.


Składniki:

Spód migdałowo – cynamonowy i ciasteczka:

  •  300 g zmielonych migdałów (ja zmieliłam płatki migdałowe)
  •  70 g cukru pudru 
  •   2 duże białka 
  •  50 g mąki pszennej 
  •  2 łyżeczki cynamonu
  •  50 g roztopionego masła 

Sposób przygotowania:

Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki na ciasteczka, dodajemy białko i zagniatamy ciasto (musi być lekko klejące). Owijamy je folią spożywczą lub wkładamy do foliowej torebki i umieszczamy w lodówce na co najmniej 1 godzinę.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy delikatnie podsypując mąką. Rozwałkowane ciasto powinno mieć grubość około 1 cm. Ciasto dzielimy na 2 dwie równe części. Jedną część tniemy na kwadraty, z drugiej wycinamy gwiazdki. Kwadraty i gwiazdki układamy na blaszce i pieczemy w temperaturze 170ºC przez około 15 minut lub do lekko brązowego koloru. Upieczone ciastka wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Wystudzone ciastka blendujemy na piasek. Dodajemy roztopione masło i mieszamy.
Formę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy masę ciasteczkową, wyrównujemy i schładzamy do momentu przygotowania masy serowej.

Składniki na masę serową:

  •  1 kg twarogu sernikowego
  •  250 ml śmietany kremówki 36% 
  •  3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  •  3 jajka 
  •  2 żółtka
  •  2 łyżki skrobi ziemniaczanej 
  •   1 łyżka mąki pszennej
  •  2 łyżeczki przyprawy piernikowej
  •  1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii 
  •  cynamon do oprószenia

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieszczamy wszystkie składniki i miksujemy je tylko do uzyskania jednolitej masy, niezbyt długo, żeby nie napowietrzyć masy serowej. Masę wylewamy na schłodzony spód i wyrównujemy.
Pieczemy w temperaturze 150°C przez około 60 - 70 minut w kąpieli wodnej. W tym celu na spód piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne wypełnione do połowy wodą. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Upieczony sernik studzimy w lekko uchylonym piekarniku, a następnie schładzamy w lodówce przez około 12 godzin.
Przed podaniem sernik oprószamy cynamonem i dekorujemy gwiazdkami.

Smacznego :) 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Słodko mi , Blogger