Kochani, mam dla Was super przepis na sernik pachnący piernikiem i cynamonem, wprost idealny na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia. Piekłam go już dwa razy w zeszłym tygodniu na imprezy urodzinowe mojego
syna i wszystkim bardzo smakował. Przygotowanie spodu jest co prawda nieco pracochłonne, ale ciasteczka
można upiec wcześniej. Przepis znalazłam na mojej ukochanej stronie Moje
Wypieki i trochę go zmodyfikowałam. Nie miałam też foremki w kształcie gwiazdki
do wycinania ciasteczek, ale dziś ją na pewno upoluję.
Składniki:
Spód migdałowo – cynamonowy i ciasteczka:
- 300 g zmielonych migdałów (ja zmieliłam płatki migdałowe)
- 70 g cukru pudru
- 2 duże białka
- 50 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 50 g roztopionego masła
Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki na ciasteczka, dodajemy
białko i zagniatamy ciasto (musi być lekko klejące). Owijamy je folią spożywczą
lub wkładamy do foliowej torebki i umieszczamy w lodówce na co najmniej 1
godzinę.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyjmujemy z
lodówki i rozwałkowujemy delikatnie podsypując mąką. Rozwałkowane
ciasto powinno mieć grubość około 1 cm. Ciasto dzielimy na 2 dwie równe części.
Jedną część tniemy na kwadraty, z drugiej wycinamy gwiazdki. Kwadraty i gwiazdki układamy na blaszce i
pieczemy w temperaturze 170ºC przez około 15 minut lub do lekko brązowego
koloru. Upieczone ciastka wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Wystudzone ciastka blendujemy na piasek. Dodajemy roztopione
masło i mieszamy.
Formę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na
spód wykładamy masę ciasteczkową, wyrównujemy i schładzamy do momentu
przygotowania masy serowej.
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu sernikowego
- 250 ml śmietany kremówki 36%
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 3 jajka
- 2 żółtka
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżeczki przyprawy piernikowej
- 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- cynamon do oprószenia
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieszczamy wszystkie składniki i miksujemy
je tylko do uzyskania jednolitej masy, niezbyt długo, żeby nie napowietrzyć masy
serowej. Masę wylewamy na schłodzony spód i wyrównujemy.
Pieczemy w temperaturze 150°C przez około 60 - 70 minut w
kąpieli wodnej. W tym celu na spód piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne
wypełnione do połowy wodą. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na
wierzchu. Upieczony sernik studzimy w lekko uchylonym piekarniku, a następnie
schładzamy w lodówce przez około 12 godzin.
Przed podaniem sernik oprószamy cynamonem i dekorujemy gwiazdkami.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz