Dzień dobry,
Ciemne jesienne i zimowe wieczory trzeba sobie umilać. Ja w tym roku wyjątkowo je celebruję zapalając świece, siedząc pod ciepłym kocem, oglądając ulubione seriale i dobre filmy, pijąc pyszne zimowe herbaty, a od czasu do czasu ta rozgrzewającą czekoladę z chili i cynamonem.
Składniki:
- 250 ml mleka
- 200 g śmietany kremówki 36%
- szczypta mielonego chili
- szczypta mielonego cynamonu
- ok 80 g czekolady mlecznej
Sposób przygotowania:
Do rondelka wlewamy mleko i śmietanę. Podgrzewamy na małym
ogniu cały czas mieszając aż mleko i śmietana zaczną się gotować. Dodajemy
przyprawy oraz posiekaną czekoladę i jeszcze przez chwilę podgrzewamy mieszając.
Zestawiamy z ognia. Czekamy aż czekolada całkiem się rozpuści. Mieszamy jeszcze
raz do uzyskania gładkiej, kremowej masy. W razie potrzeby blendujemy.
Można podawać z bitą śmietaną, posypać kakao
lub cynamonem.
Smacznego :)
Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńDziękuję. Bardzo mi miło <3
Usuń