Dzień dobry,
W ten weekend awokado i ananas grały u
mnie pierwsze skrzypce. Przygotowałam między innymi pyszne grzanki. Po raz
pierwszy spróbowałam połączenia guacamole z ananasem i powiem Wam, że jestem
zachwycona.
Składniki na 2 grzanki:
- pół bagietki pełnoziarnistej
- 1 dojrzałe awokado
- 2 ząbki
czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 plastry świeżego ananasa
- świeży imbir
- 8 sparzonych krewetek królewskich
- kilka listków rukoli
Sposób przygotowania:
Krewetki myjemy, obieramy i marynujemy w odrobinie startego imbiru i 1 ząbku czosnku przeciśniętego przez praskę. Smażymy na łyżce oliwy z oliwek po 1 minucie z każdej strony lub odrobinę dłużej. Awokado rozgniatamy widelcem z jednym ząbkiem czosnku przeciśniętego przez praskę. Polewamy sokiem z cytryny. Krążki ananasa grillujemy na suchej patelni lub w grillu. Bagietkę kroimy wzdłuż i podgrzewamy w opiekaczu/piekarniku/grillu.
Grzanki smarujemy guacamole, układamy na nich pokrojonego grillowanego ananasa i krewetki. Można serwować z rukolą.
Smacznego 😊
Krewetki myjemy, obieramy i marynujemy w odrobinie startego imbiru i 1 ząbku czosnku przeciśniętego przez praskę. Smażymy na łyżce oliwy z oliwek po 1 minucie z każdej strony lub odrobinę dłużej. Awokado rozgniatamy widelcem z jednym ząbkiem czosnku przeciśniętego przez praskę. Polewamy sokiem z cytryny. Krążki ananasa grillujemy na suchej patelni lub w grillu. Bagietkę kroimy wzdłuż i podgrzewamy w opiekaczu/piekarniku/grillu.
Grzanki smarujemy guacamole, układamy na nich pokrojonego grillowanego ananasa i krewetki. Można serwować z rukolą.
Smacznego 😊
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz