Składniki na ciasto kruche:
- 250 g mąki
- 150 g masła
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- 350 g mrożonych leśnych grzybów
- 100 g szynki prosciutto
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 mała cebula
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 3 jajka
- 40 g tartego sera np. parmezan, grana padano lub pecorino
- 1 szklanka śmietanki 18% lub 30%
Sposób przygotowania ciasta:
Mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy do
niej pokrojone zimne masło oraz sól. Składniki rozcieramy palcami do momentu powstania
kruszonki. Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulkę,
zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Stolnicę i wałek
podsypujemy mąką. Schłodzone
ciasto rozwałkowujemy na placek o średnicy większej niż średnica formy i wykładamy
nim dno i boki formy.
Piekarnik
rozgrzewamy do 190°C. Ciasto przykrywamy folią aluminiową, wstawiamy do nagrzanego
piekarnika i pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie usuwamy folię i pieczemy ciasto jeszcze
przez ok. 10 minut na lekko złoty kolor.
Sposób przygotowania nadzienia:
W międzyczasie przygotowujemy
nadzienie. Grzyby rozmrażamy, opłukujemy, osuszamy i kroimy na małe kawałki.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na maśle. Dodajemy przeciśnięty przez
praskę czosnek, liście laurowe, ziele angielskie oraz drobno posiekane
prosciutto. Smażymy przez ok. 4 minuty co chwilę mieszając. Dodajemy grzyby i
mieszając smażymy jeszcze przez ok. 5 minut. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym
pieprzem oraz natką pietruszki. Usuwamy liście laurowe.
Do oddzielnej miski wbijamy jajka i miksujemy je ze śmietanką oraz serem. Dodajemy grzyby i mieszamy. Masę wylewamy delikatnie na upieczony spód. Pieczemy przez ok. 20-30 minut w 180° C do momentu ścięcia się masy.
Do oddzielnej miski wbijamy jajka i miksujemy je ze śmietanką oraz serem. Dodajemy grzyby i mieszamy. Masę wylewamy delikatnie na upieczony spód. Pieczemy przez ok. 20-30 minut w 180° C do momentu ścięcia się masy.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz