28 października 2019

SZAKSZUKA Z GORGONZOLĄ


Szakszuka to świetny pomysł na weekendowe śniadanie na ciepło. Moja propozycja dla Was to wersja wegetariańska z gorgonzolą.



Składniki:
  • ok 300 g przecieru pomidorowego
  • 2 jajka
  • ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę
  • pół drobno posiekanej małej cebuli
  • łyżka oliwy z oliwek
  • kawałek sera gorgonzola pokrojonego w kostkę
  • sól, pieprz, przyprawa włoska
  • kilka listków świeżej bazylii
Sposób przygotowania:
Czosnek i cebulę podsmażamy na oliwie. Wlewamy pomidory i dusimy je przez około 2 minuty od czasu do czasu mieszając. Przecier przyprawiamy i jeszcze przez chwilę dusimy. W sosie robimy dwa dołki i wbijamy w nie jaka. Dodajemy gorgonzolę, przykrywamy pokrywką i dusimy do momentu ścięcia białek. Zdejmujemy z ognia. Serwujemy ze świeżą bazylią.
Smacznego :)



2 komentarze:

Copyright © Słodko mi , Blogger