Szakszuka to świetny pomysł na weekendowe śniadanie na ciepło. Moja propozycja dla Was to wersja wegetariańska z gorgonzolą.
Składniki:
- ok 300 g przecieru pomidorowego
- 2 jajka
- ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę
- pół drobno posiekanej małej cebuli
- łyżka oliwy z oliwek
- kawałek sera gorgonzola pokrojonego w kostkę
- sól, pieprz, przyprawa włoska
- kilka listków świeżej bazylii
Czosnek i cebulę podsmażamy na oliwie. Wlewamy pomidory i dusimy je przez około 2 minuty od czasu do czasu mieszając. Przecier przyprawiamy i jeszcze przez chwilę dusimy. W sosie robimy dwa dołki i wbijamy w nie jaka. Dodajemy gorgonzolę, przykrywamy pokrywką i dusimy do momentu ścięcia białek. Zdejmujemy z ognia. Serwujemy ze świeżą bazylią.
Smacznego :)
uwielbiam!!!
OdpowiedzUsuńJa teżżżżżż :) Pozdrawiam :)
Usuń