Uwielbiam sobotnie poranki i śniadania
w domu. To właśnie w soboty powstaje najwięcej zdjęć na bloga. To właśnie w
sobotnie poranki pachnie w domu kawą i dobrym jedzeniem. To właśnie w którąś z
takich sobót zaserwowałam na śniadanie grzanki z guacamole i jajkiem. Kocham to
połączenie smaków.
Składniki:
- 1 podłużna bułka/bagietka
- ½ dojrzałego awokado
- 2 jajka
- oliwa z ziołami i czosnkiem
- rucola
- 1 ząbek czosnku
- łyżka soku z cytryny
- świeżo zmielone pieprz i sól
- szczypiorek
Sposób przygotowania:
Awokado kroimy na pół, usuwamy
pestkę, wyjmujemy łyżką miąższ, wkładamy do miseczki i zgniatamy widelcem.
Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i sok z cytryny.
Wszystko mieszamy.
Jajka gotujemy na twardo-miękko i
kroimy w plasterki.
Bułkę/bagietkę kroimy na pół i
grillujemy lub opiekamy w opiekaczu. Grzanki polewamy oliwą i smarujemy
guacamole. Na wierzchu układamy plasterki jajek. Na koniec posypujemy rucolą, szczypiorkiem. Doprawiamy solą oraz pieprzem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz