Dzień
dobry. U mnie nie ma już jesieni bez potraw i wypieków z dyni. Dzisiaj ma dla
Was przepis na sernik z puree z dyni w klimacie Halloween, który wyszedł pyszny, mimo, że zapomniałam
dodać do niego białek i nie wyrósł :P Każdemu zdażają się wtopy, prawda?
Składniki:
- 1 kg twarogu, trzykrotnie zmielonego
- 50 g masła
- 1 szklanka brązowego cukru (dodałam pół)
- 4 duże jaja
- 250 g puree z dyni
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- 100 ml śmietany kremówki 36%
- 4 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- świeżo otarta skórka z 1 pomarańczy
- 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
Wszystkie
składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Sposób
przygotowania:
W misie ucieramy
masło z cukrami do otrzymania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodajemy żółtka
i ucieramy do białości. Dodajemy zmielony twaróg w trzech partiach cały czas
miksując. Dodajemy śmietanę kremówkę, skrobię, mąkę i skórkę pomarańczową.
Miksujemy do połączenia składników. Masę
dzielimy na dwie równe części.
Do jednej z
nich dodajemy puree z dyni i miksujemy do połączenia składników.
W osobnym
naczyniu ubijamy białka do sztywności. Dzielimy na pół, dodajemy do obu mas i delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia składników.
Masy wlewamy,
w kolejności na spód serowa, na wierzch dyniowa, do formy o średnicy 24 cm i
wyrównujemy. Pieczemy w temperaturze 170ºC, najlepiej bez termoobiegu
(góra-dół) przez ok 60 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.
Polewa:
100 g
czekolady mlecznej lub gorzkiej roztapiamy w
kąpieli wodnej lub w mikrofalówce i umieszczamy w jednorazowym rękawie cukierniczym z cieniutką końcówką lub odcinamy cienki rożek. Wyciskamy koła, następnie kilkoma szybkimi ruchami przeciągamy patyczkiem od środka w kierunku brzegów. Ja akurat wycisnęłam paski z rękawa, ale patyczkiem uzyskacie zdecydowanie fajniejszy efekt.
Smacznego :)
Polewa:
Smacznego :)
baaardzo stylowy! :D
OdpowiedzUsuńDziękuję. Bardzo mi miło :)
Usuń