31 października 2019

SERNIK DYNIOWY HALLOWEEN


Dzień dobry. U mnie nie ma już jesieni bez potraw i wypieków z dyni. Dzisiaj ma dla Was przepis na sernik z puree z dyni w klimacie Halloween, który wyszedł pyszny, mimo, że zapomniałam dodać do niego białek i nie wyrósł :P Każdemu zdażają się wtopy, prawda?

Składniki:
  • 1 kg twarogu, trzykrotnie zmielonego
  • 50 g masła
  • 1 szklanka brązowego cukru (dodałam pół)
  • 4 duże jaja
  • 250 g puree z dyni
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 100 ml śmietany kremówki 36%
  • 4 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • świeżo otarta skórka z 1 pomarańczy
  • 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Sposób przygotowania:
W misie ucieramy masło z cukrami do otrzymania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodajemy żółtka i ucieramy do białości. Dodajemy zmielony twaróg w trzech partiach cały czas miksując. Dodajemy śmietanę kremówkę, skrobię, mąkę i skórkę pomarańczową. Miksujemy do połączenia składników.  Masę dzielimy na dwie równe części.
Do jednej z nich dodajemy puree z dyni i miksujemy do połączenia składników.
W osobnym naczyniu ubijamy białka do sztywności. Dzielimy na pół, dodajemy do obu mas i delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia składników.
Masy wlewamy, w kolejności na spód serowa, na wierzch dyniowa, do formy o średnicy 24 cm i wyrównujemy. Pieczemy w temperaturze 170ºC, najlepiej bez termoobiegu (góra-dół) przez ok 60 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. 
Polewa: 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej roztapiamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce i umieszczamy w jednorazowym rękawie cukierniczym z cieniutką końcówką lub odcinamy cienki rożek. Wyciskamy koła, następnie kilkoma szybkimi ruchami przeciągamy patyczkiem od środka w kierunku brzegów. Ja akurat wycisnęłam paski z rękawa, ale patyczkiem uzyskacie zdecydowanie fajniejszy efekt.  
Smacznego :)

 
 



 





 











2 komentarze:

Copyright © Słodko mi , Blogger