Składniki na spód:
- 200 g ciastek zbożowych, pełnoziarnistych lub owsianych
- 40 g roztopionego masła
Na papier wykładamy masę ciasteczkową i wklepujemy ją równomiernie w dno formy. Podpiekamy
w temperaturze 175 stopni C przez około 12 minut do zarumienienia. Wyjmujemy i studzimy.
Składniki na masę serową:
- 1kg twarogu sernikowego w wiaderku
- 250 ml śmietany kremówki 36%
- 3 duże jajka
- 1/2 szklanki cukru brązowego
- 1 łyżeczka pasty z wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 4 łyżki mąki pszennej
Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Miksujemy delikatnie tylko do połączenia składników, żeby nie napowietrzyć masy serowej. Masę wlewamy na ciasteczkowy spód i pieczemy w temperaturze 150ºC przez około 45 minut. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Mus truskawkowy:
- 400 ml schłodzonej śmietany kremówki 30% lub 36%,
- 400 g świeżych lub mrożonych truskawek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 50 g cukru brązowego
- 4,5 łyżeczki żelatyny w proszku
Truskawki (mrożonych nie rozmrażamy wcześniej), sok z cytryny i cukier umieszczamy w
garnuszku. Zagotowujemy do momentu rozpuszczenia cukru i zdejmujemy z palnika. Żelatynę zalewamy wodą do jej pokrycia, odstawiamy na 10 minut do napęcznienia. Stawiamy na palniku i podgrzewamy mieszając do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny, nie doprowadzając do wrzenia. Zdejmujemy z palnika i dodajemy do ciepłego truskawkowego musu. Dokładnie mieszamy i studzimy, uważając, żeby nie dopuścić do stężenia.
Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy. Dodajemy do niej schłodzony mus. Delikatnie mieszamy do połączenia składników. Warstwę musu wylewamy na wystudzoną masę serową. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem ozdabiamy np. świeżymi truskawkami.
Polecam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz