Składniki:
- 1/2 kg krewetek
- sok z 3 limonek
- główka sałaty rzymskiej bądź mix sałat
- świeżo zmielone sól i pieprz
- kilka pomidorków koktajlowych
- 1 dojrzałe awokado
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu
- ząbek czosnku
- odrobina chili w proszku
Sposób przygotowania:
Do miski wkładamy krewetki, przyprawiamy je solą i pieprzem i skrapiamy sokiem z jednej limonki. Wszystko mieszamy. Pomidorki kroimy na połówki, zalewamy 1 łyżką oliwy z oliwek, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, wszystko mieszamy i odstawiamy na chwilę. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek. Smażymy na niej krewetki z każdej strony po 2 minuty, aż będą różowe. Sałatę kroimy/ rwiemy i wkładamy do miski. Dodajemy pomidorki, pokrojone w kostkę awokado i usmażone krewetki.
Sos:
W miseczce mieszamy sok z pozostałych 2 limonek z miodem i chili. Stopniowo dolewamy pozostałą oliwę z oliwek energicznie mieszając (najlepiej widelcem) aż do uzyskania jednolitego sosu. Polewamy sałatkę i gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz