20 lutego 2019

PLACUSZKI Z MĄKI RYŻOWEJ



Dobry wieczór kochani,
wrzucam Wam dziś przepis na fajne i zdrowe placuszki, idealne na weekendowe śniadanie. Nie będę się specjalnie rozpisywać, bo dziś padam na pysk i jedyne o czym marzę to położyć się do łóżka i włączyć sobie jakiś serial na Netflixie. Miłego wieczoru.


Składniki:
  • 3/4 szklanki mąki ryżowej (100g)
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej (90g)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju kokosowego (ok 30g)
  • 1 szklanka maślanki (260g)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka miodu (25g)
  • 1 łyżka proszku do pieczenia (14g)
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 
Sposób przygotowania:
Jajko ubijamy mikserem przez około 2 minuty aż się spieni. Dodajemy olej, maślankę, sól, miód, proszek do pieczenia, ekstrakt z wanilii i miksujemy do połączenia składników. Dodajemy obie mąki i dalej miksujemy do momentu otrzymania jednolitej masy. Gotową masę odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu wlewamy chochelkę masy. Gdy na powierzchni placuszka pojawią się  bąbelki, przewracamy go na drugą stronę, czekamy aż się zarumieni i gotowe!

Smacznego :)

Przepis znalazłam na blogu savoryorsweet.pl




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Słodko mi , Blogger