Witajcie w Nowym Roku kochani. Życzę Wam, żeby okazał się on być lepszym niż poprzedni. Życzę Wam przede wszystkim zdrowia i spokoju ducha. Reszta jakoś się ułoży. Domyślam się, że wielu z Was chciałoby schudnąć i wiem również, że takie postanowienie jest jednym z najczęstszych postanowień noworocznych. Ja osobiście miałam takowych nie czynić, ale zmęczona świątecznym obżarstwem uznałam, że jest to dobry moment, żeby coś zmienić. Na początek postanowiłam zrezygnować z chleba, wyrzec się słodyczy i wrócić do zdrowego, w miarę regularnego odżywiania. Pomyślałam też, że będę się z Wami dzielić moimi pomysłami na zdrowe posiłki. Podkreślam jednak na wstępie, że żadna ze mnie dietetyczka i że nie liczę kalorii. Składniki dobieram intuicyjnie, a ilości dostosowuję do swoich potrzeb.
I jeszcze jedno, gorąco polecam picie letniej wody z cytryną na czczo. Podobno podkręca metabolizm.
ŚNIADANIE: OMLET WYTRAWNY
Składniki:
- 3 jajka
- kilka listków świeżego szpinaku
- pół pomarańczowego pomidora pokrojonego w kostkę
- kilka plasterków duszonych pieczarek
- oregano, pieprz, sól
- oliwa z oliwek lub olej kokosowy
Do miseczki wbijamy 3 jajka i roztrzepujemy je widelcem. Do masy jajecznej wrzucamy wszystkie składniki, dodajemy przyprawy i mieszamy. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy na nią oliwę z oliwek lub rozprowadzamy olej kokosowy. Nadmiar tłuszczu wycieramy ręcznikiem papierowym. Na rozgrzaną oliwę/olej wlewamy masę jajeczną. Smażymy z obu stron po ok 3 minuty do zarumienienia.
DRUGIE ŚNIADANIE: JOGURT Z OWOCAMI
Składniki:
- 1 duży jogurt naturalny
- 1 banan
- kilka truskawek lub innych owoców
OBIAD: DUSZONY SZPINAK
Składniki na 2 porcje:
- paczka świeżego szpinaku
- 10 pieczarek
- 6 pomidorków koktajlowych pokrojonych na ćwiartki
- pół pomarańczowego pomidora pokrojonego w kostkę
- 10 zielonych oliwek
- pół kostki sera feta
- ząbek przeciśniętego przez praskę czosnku
- oliwa z oliwek
- pieprz i sól
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy na nią przeciśnięty przez praskę czosnek i delikatnie podsmażamy. Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i dusimy je. Odlewamy nadmiar wody. Pod koniec duszenia dodajemy pomidory, pokrojone w plasterki oliwki i dusimy wszystko jeszcze przez chwilę. Dodajemy liście szpinaku i dusimy do momentu ich zwiędnięcia. Zestawiamy z ognia. Na wierzch kładziemy pokrojony w kostkę ser feta. Przyprawiamy pieprzem i solą według uznania.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz