28 grudnia 2018

SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I SOLONYM KARMELEM



Dzień dobry. Wiem, że powinnam w tym momencie wyskoczyć z przepisami na koktajle oczyszczające, dania dietetyczne, zieleniny i tym podobne. Wiem, że za 3 dni musicie się wcisnąć w małe czarne i dopiąć marynarki garniturów. Muszę Was jednak zawieść, ponieważ mam dla Was przepis na pyszny sernik, który absolutnie nie należy do dietetycznych, fit i tym podobnych. Jest za to puszysty, słodko-słony, po prostu pyszny. Fanom solonego karmelu z pewnością bardzo przypadnie do gustu. Gorąco polecam jeśli macie w planach upiec coś na Sylwestra.

SPÓD
Składniki:
  • 300 g ciastek zbożowych
  • 100 g roztopionego masła
Sposób przygotowania:
Ciastka wrzucamy do malaksera i miksujemy na drobny pył. Masło rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy do ciasteczkowego pyłku i mieszamy. Powinniśmy otrzymać masę o konsystencji mokrego piasku.Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Na papier wykładamy masę ciasteczkową i rozprowadzamy ją równomiernie ugniatając palcami. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

MASA SEROWA
Składniki:
  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 150 ml śmietany kremówki 36%
  • 6 dużych jajek
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego lub brązowego
  •  2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 225 g posiekanej białej czekolady
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do 160ºC. Na dół piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne wypełnione do połowy wodą (sernik będzie pieczony w tzw. kąpieli wodnej). Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej lub mikrofali i studzimy. W misie miksera umieszczamy wszystkie składniki i delikatnie miksujemy tylko do połączenia składników. Masę serową przekładamy na ciasteczkowy spód i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy na środkowej półce w termoobiegu przez około 60 minut. Powierzchnia sernika powinna być ścięta. Studzimy w uchylonym piekarniku.
SOLONY KARMEL
Składniki:
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego lub brązowego
  • 2 łyżki wody
  • 3 łyżki śmietany kremówki 36%
  • 1 łyżka masła
  • duża szczypta soli
  • orzeszki ziemne (ja kupiłam te niesolone, do obierania)
Sposób przygotowania:
Do małego garnuszka wsypujemy cukier, dodajemy wodę, zagotowujemy bez mieszania, zmniejszamy na średnią moc palnika, gotujemy do momentu aż cukier się całkowicie rozpuści. Gotujemy jeszcze przez 5 minut (też bez mieszania) aż syrop zacznie zmieniać kolor na lekko złoty, a później brązowy. Ściągamy z palnika i ostrożnie wlewamy śmietanę (będzie się pienić). Dodajemy masło i sól. Mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy do wystudzenia. Sosem polewamy schłodzony sernik. Podajemy udekorowany solonymi orzeszkami.
Przepis na sernik znalazłam na mojewypieki.com.
Smacznego :-).








2 komentarze:

Copyright © Słodko mi , Blogger