Dawno nic nie piekłam, nie dlatego, że już nie lubię, że bym nie zjadła, raczej w trosce o figurę czy to co tam z niej pozostało :) W ten weekend jednak zrobiłam wyjątek bo spodziewałam się gości i pomyślałam, że fajnie byłoby zjeść kawałek domowego ciasta do kawy. Co tam, że kuzynka też tak pomyślała i przywiozła słynne warszawskie pączki z Górczewskiej.
Wracając do sernika wyszedł pyszny i kremowy. Świetnie komponował się z polewą z kwaśnego kremu lemon curd i borówkami. Przyznaję się bez bicia, że zjadłam go dość sporo. Połowę czym prędzej rozdałam, żeby nie korciło, ale kawałek nadal czyha w lodówce czekając na moją chwilę słabości. Dobrze chociaż, że weekend był intensywny i biegając za dziećmi na 100% spaliłyśmy tą rozpustę.SPÓD
Składniki:
- 200 g ciastek pełnoziarnistych typu
- 60 g roztopionego masła
Ciastka wrzucamy do malaksera i miksujemy na drobny pył. Masło rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy do ciasteczkowego pyłku i mieszamy. Powinniśmy otrzymać masę o konsystencji mokrego piasku.
Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Na papier wykładamy masę ciasteczkową i rozprowadzamy ją równomiernie ugniatając palcami. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
MASA SEROWA
Składniki:
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 500 ml śmietany kremówki 36%
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego lub brązowego (ocenić czy masa jest wystarczająco słodka i w razie potrzeby dosłodzić)
- świeżo starta skórka z 2 cytryn
- 6 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do 150ºC. Na dół piekarnika stawiamy naczynie żaroodporne wypełnione do połowy wodą (sernik będzie pieczony w tzw. kąpieli wodnej).W misie miksera umieszczamy wszystkie składniki i delikatnie miksujemy tylko do połączenia składników. Masę serową przekładamy na ciasteczkowy spód i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy na środkowej półcew termoobiegu przez około 45 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku. Po wystudzeniu wkładamy na noc do lodówki.
POLEWA:
pół szklanki lemon curd
+ borówki amerykańskie i figi do dekoracji
LEMON CURD
Składniki:
- 2 duże jajka
- 2 żółtka
- 160 g cukru trzcinowego lub brązowego
- 80 g masła
- skórka starta i sok wyciśnięty z 2 cytryn
Sposób przygotowania:
Cytryny sparzamy i ścieramy z nich skórkę na małych oczkach. W garnuszku roztrzepujemy rózgą kuchenną lub widelcem jajka, żółtka i cukier do momentu połączenia składników. Podgrzewamy przez chwilę na małym ogniu cały czas mieszając. Dodajemy masło, sok i skórkę z cytryny. Mieszamy do zagotowania i zgęstnienia kremu. Przelewamy do wyparzonego słoiczka i zamykamy.
Krem można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
Następnego dnia delikatnie wyjmujemy sernik z formy. Jego powierzchnię smarujemy lemon curd. Ozdabiamy borówkami i pokrojonymi w ćwiartki figami.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz