Jeśli szukacie pomysłu na szybkie i zdrowe śniadanie namawiam Was do wypróbowania tego banalnie prostego przepisu na omlet bez dodatku mąki. Sama bardzo często z niego korzystam przyrządzając omlety zarówno na słodko, jak i te wytrawne. Poza tym omlet to dla mnie niezawodny sposób na wykorzystanie lodówkowych resztek, które są moją bolączką.
Składniki:
- 3 duże jaja
- dżem
- owoce
Sposób przygotowania:
W miseczce roztrzepujemy widelcem jajka. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy na nią oliwę z oliwek lub rozprowadzamy olej kokosowy. Nadmiar tłuszczu wycieramy ręcznikiem papierowym. Na rozgrzaną oliwę/olej wlewamy masę jajeczną. Smażymy z obu stron po ok 3 minuty do zarumienienia. Smarujemy dżemem (ja używam dżemów domowej roboty słodzonych stewią) i ozdabiamy dowolnymi owocami. Często przygotowuję sobie omlety na śniadanie do pracy i uważam, że to fajny pomysł, ponieważ taki omlet nawet na zimno daje radę. Dziś jadłam np. omlet z dżemem truskawkowym i figami. Pycha.
Odsyłam Was też do przepisu na omlety wytrawne, który znajdziecie tu OMLET WYTRAWNY W DWÓCH WERSJACH
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz