Dzień dobry. Czy są tu jacyś miłośnicy curry? Mam dziś dla Was przepis na jesienne wegańskie curry z dynią, batatami, mlekiem kokosowym i orzechami nerkowca. Kto chętny? W opcji dla mięsożerców proponuję dodać pokrojonego w kostkę i podsmażonego na oliwie, imbirze i paście curry kurczaka.
Składniki:
- 80 dag dyni
- 2 spore babaty
- 15 g świeżego imbiru
- 1 cebula
- 2 łyżki czerwonej pasty curry
- 0,5 l bulionu warzywnego
- 400 ml mleka kokosowego
Oczyszczoną dynię i obrane ze skórki bataty kroimy w dwucentymetrową kostkę. Cebulę kroimy w piórka. Imbir ścieramy na tarce o średnich oczkach. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, szklimy cebulę , dodajemy pastę curry i imbir i podsmażamy jeszcze przez około 1 minutę. Dodajemy 2 kolejne łyżki oliwy, wrzucamy na patelnię dynię i bataty i smażymy wszystko przez ok 10 minut co jakiś czas mieszając. Warzywa wrzucamy do garnka z gorącym rosołem (jeśli rosół nie pokrywa warzyw dolewamy trochę wody). Gotujemy przez ok 10-15 minut. Warzywa powinny być ugotowane al dente. Dodajemy mleko kokosowe i zagotowujemy. Na suchej rozgrzanej patelni prażymy orzechy nerkowca.
Curry podajemy z ryżem jaśminowym. Przed podaniem posypujemy posiekanymi orzechami.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz