Kremy to zdecydowanie moje ukochany zupy, innych praktycznie nie jadam. Ta podbiła moje serce i moje kubki smakowe, chociaż nie jest do końca zdrowa i dietetyczna bo dużo w niej sera :) Ale raz na jakiś czas przecież można sobie pofolgować, prawda? Przygotowałam ją na swoje urodziny i zniknęła w mgnieniu oka.
Składniki na 8 porcji:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 mały por
- 1 kg marchewki
- 500 g ziemniaków
- 1600 ml bulionu warzywnego
- 300 g serka camembert lub brie
- świeżo zmielony pieprz i sól
Do podania:
- jogurt naturalny
- parmezan
- koperek
Sposób przygotowania:
W garnku roztapiamy masło, dodajemy oliwę i pokrojoną w kosteczkę cebulę. Smażymy na małym ogniu cały czas mieszając przez ok. 2 minuty. Dodajemy resztę warzyw w następującej kolejności: pokrojony w plasterki czosnek, pokrojonego w plasterki pora, obraną i pokrojoną w cienkie plasterki marchewkę, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Po każdym dodaniu mieszamy wszystko. Warzywa smażymy przez ok 15 minut. W trakcie smażenia doprawiamy je solą i pieprzem.
Dodajemy stopniowo resztę warzyw, co chwilę mieszając i smażąc wszystko w sumie przez ok. 10 minut. Zalewamy gorącym bulionem i gotujemy pod przykrywką przez ok 30 minut, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojony camembert, zestawiamy z ognia i blendujemy na krem.
Podajemy z kleksem jogurtu, parmezanem startym na grubych oczkach i świeżym koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz