Ostatnio pałam miłością do awokado w każdej postaci. Dodaję je do sałatek, kanapek, często przyrządzam sobie guacamole przepis tutaj. Awokado najbardziej przemawia do mnie w duecie z jajkiem. Owoc nie tylko fajnie smakuje, ale też dobrze wpływa na nasz organizm. Jest bogate w witaminy i składniki mineralne, zawiera dużo wody, ma wysoką zawartość zdrowego tłuszczu, który nie tylko obniża stężenie złego cholesterolu we krwi, ale zmniejsza ryzyko zachorowań na raka piersi i prostaty. Jest owocem kalorycznym (100 g awokado to ok. 160 kcal), ale nie trzeba się tego obawiać bo spożyte w odpowiednich ilościach przyspieszy nasz metabolizm a w konsekwencji zmniejszy masę ciała. Kwasy tłuszczowe zawarte w awokado dają uczucie sytości i są dobrym źródłem energii.
Na zdjęciach pyszne tosty z jajkiem sadzonym i awokado, doskonałe na weekendowe śniadanie.
Do ich przygotowania użyliśmy pełnoziarnistego chleba tostowego, który można jednak zastąpić zdrowszym pieczywem. I jeszcze rada a propos jaj sadzonych. Najlepsze wychodzą kiedy jajko wbijamy na zimny tłuszcz.
Jednym słowem warto jeść to awokado, oj warto!
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz