Lubicie omlety? Ja uwielbiam. Często serwuję je na śniadanie w różnych wersjach, przede wszystkim w tej wytrawnej. Ponieważ omlet smakuje świetnie również na zimno, jest super alternatywą do kanapek do pracy. Jest o wiele zdrowszy i świetnie wpisuje się w dietetyczne klimaty.
OMLET Z ŁOSOSIEM WĘDZONYM, POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI, ZIELONYMI OLIWKAMI I RUCOLĄ
Składniki:
- 3 jaja
- kilka zielonych oliwek
- plaster wędzonego łososia pokrojonego w paski
- 4 pomidorki koktajlowe przekrojone na pół
- kilka listków świeżej bazylii do posypania
- zioła wedle uznania, sól, pieprz
W miseczce roztrzepujemy widelcem jajka, przyprawiamy je solą, pieprzem i ziołami. Wrzucamy do nich pokrojone oliwki, pomidorki oraz łososia. Wszystko mieszamy. Patelnię rozgrzewamy, wlewamy na nią oliwę lub rozprowadzamy olej kokosowy, nadmiar wycieramy ręcznikiem papierowym. Na rozgrzaną oliwę/olej wlewamy masę jajeczną. Smażymy z obu stron po ok 3 minuty do zarumienienia. Posypujemy listkami bazylii. Można rzucić na wierzch świeże połówki pomidorków.
ZIELONY OMLET
- 3 jaja
- ćwierć awokado pokrojonego w plasterki
- kilka zielonych oliwek
- 2 gałązki szczypiorku
- rucola do posypania
- zioła wedle uznania, sól, pieprz
W miseczce roztrzepujemy widelcem jajka, przyprawiamy je solą, pieprzem i ziołami. Wrzucamy pokrojone oliwki, połowę plasterków awokado i posiekany szczypiorek (można nie siekać). Wszystko mieszamy. Patelnię rozgrzewamy, wlewamy na nią oliwę lub rozprowadzamy olej kokosowy, nadmiar wycieramy ręcznikiem papierowym. Na rozgrzaną oliwę/olej wlewamy masę jajeczną. Smażymy z obu stron po ok 3 minuty do zarumienienia. Na usmażonym omlecie układamy resztę awokado. Posypujemy rucolą i gotowe :)
Smacznego :)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz