30 kwietnia 2018

OMLET WYTRAWNY W DWÓCH WERSJACH



Lubicie omlety? Ja uwielbiam. Często serwuję je na śniadanie w różnych wersjach, przede wszystkim w tej wytrawnej. Ponieważ omlet smakuje świetnie również na zimno, jest super alternatywą do kanapek do pracy. Jest o wiele zdrowszy i świetnie wpisuje się w dietetyczne klimaty.


OMLET Z ŁOSOSIEM WĘDZONYM, POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI, ZIELONYMI OLIWKAMI I RUCOLĄ

Składniki:
  • 3 jaja
  • kilka zielonych oliwek
  • plaster wędzonego łososia pokrojonego w paski
  • 4 pomidorki koktajlowe przekrojone na pół
  • kilka listków świeżej bazylii do posypania
  • zioła wedle uznania, sól, pieprz
W miseczce roztrzepujemy widelcem jajka, przyprawiamy je solą, pieprzem i ziołami. Wrzucamy  do nich pokrojone oliwki, pomidorki oraz łososia. Wszystko mieszamy. Patelnię rozgrzewamy, wlewamy na nią oliwę lub rozprowadzamy olej kokosowy, nadmiar wycieramy ręcznikiem papierowym. Na rozgrzaną oliwę/olej wlewamy masę jajeczną. Smażymy z obu stron po ok 3 minuty do zarumienienia. Posypujemy listkami bazylii. Można rzucić na wierzch świeże połówki pomidorków.




ZIELONY OMLET
  • 3 jaja
  • ćwierć awokado pokrojonego w plasterki
  • kilka zielonych oliwek
  • 2 gałązki szczypiorku
  • rucola do posypania
  • zioła wedle uznania, sól, pieprz
W miseczce roztrzepujemy widelcem jajka, przyprawiamy je solą, pieprzem i ziołami. Wrzucamy pokrojone oliwki, połowę plasterków awokado i posiekany szczypiorek (można nie siekać). Wszystko mieszamy. Patelnię rozgrzewamy, wlewamy na nią oliwę lub rozprowadzamy olej kokosowy, nadmiar wycieramy ręcznikiem papierowym. Na rozgrzaną oliwę/olej wlewamy masę jajeczną. Smażymy z obu stron po ok 3 minuty do zarumienienia. Na usmażonym omlecie układamy resztę awokado. Posypujemy rucolą i gotowe :)

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Słodko mi , Blogger