Pewnie dziś wielu z Was będzie szukało w popłochu przepisów na fit potrawy z zamiarem doprowadzenia się do porządku po świętach. Pewnie wielu z Was musi siedząc dziś w biurze poluzować pasek w spodniach dojadając resztki świątecznych sałatek. Ja starałam się w tym razem zachować umiar w jedzeniu, ale złośliwa pogoda nie sprzyjała, żeby ruszyć pupsko zza stołu, więc to co zjedzone, nie zotało zrzucone...:( Od dziś ma być wreszcie bardziej wiosennie i mam w planach przebiec chociaż 5 km wieczorową porą. Jednym słowem, biorę się za siebie, zaczynam szykować swoje sflaczałe po zimie ciało na ciepłe dni. Ta pachnąca latem sałatka na pewno będzie gościć w moim menu (no może bez sera pleśniowego :P).
Składniki:
- rucola/roszponka lub mix sałat
- pół dojrzałego mango
- garść mixu orzechów lub orzechów nerkowca
- 5 pomidorków koktajlowych przekrojonych na ćwiartki
- kawałek sera pleśniowego pokrojonego w kostkę
Składniki na winegret miodowo - musztardowy:
- łyżka musztardy
- łyżka miodu
- łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Myślę, że sposobu przygotowania sałatki nie muszę Wam rozpisywać.
Jak przygotować winegret? Najpierw mieszamy dokładnie miód z musztardą i sokiem z cytryny, a następnie powoli dolewamy oliwę cały czas intensywnie mieszając do otrzymania jednolitego sosu. Ja do mieszania używam widelca, wtedy mniej boli ręka :)
Smacznego i zdrowego :)
100% moich smaków :) pyszność
OdpowiedzUsuńJa ostatnio robiłam sałatkę z serem pleśniowym i gruszkami, fantastyczne połączenie smaków!
OdpowiedzUsuńNie uwierzysz, ale jest następna w kolejce. Chodzi mi po głowie od kilku dni :)
Usuń