SKŁADNIKI:
SPÓD:
NADZIENIE:
PRZYGOTOWANIE:
SPÓD:
Formę na tartę o średnicy 24 cm smarujemy grubo masłem. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokrojone w kostkę masło oraz sól. Rozcieramy palcami masło z mąką, dodajemy jajko i szybko zagniatamy ciasto. Łączymy składniki w kulę, wkładamy do lodówki na godzinę lub na ok 10 minut do zamrażalki.
NADZIENIE:
Odcinamy zielone końce porów, pozostawiając jasno zieloną i białą część. Kroimy na półplasterki, a następnie podsmażamy do miękkości na maśle przez około 4 minuty, pod koniec solimy.
Do miski wbijamy jajka, dodajemy obydwie śmietany, tymianek, sól i pieprz. Masę roztrzepujemy widelcem.
Ciasto rozwałkowujemy na placek o średnicy większej niż średnica formy. Przekładamy je na formę i wykładamy nim dno oraz boki formy. Spód dziurkujemy widelcem. Wstawiamy do lodówki na czas nagrzania piekarnika.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Formę z ciastem (dno i boki) okrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut, następnie usuwamy folię i pieczemy przez kolejne 13 minut na lekko złoty kolor. Wyjmujemy z piekarnika.
Temperaturę zmniejszamy do 150 stopni. Na podpieczony spód wykładamy zeszklone pory, wylewamy masę jajeczną i układamy plasterki sera. Na wierzch kładziemy pokrojone gałązki szczypiorku. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze przez ok 30 minut (szczypiorek można dodać w połowie pieczenia aby za bardzo się nie zrumienił). Po upieczeniu quiche studzimy przed pokrojeniem.
Na zdjęciach widzicie quiche posypane miętą, tak jak w oryginalnym przepisie. Moim zdaniem jednak w jesienny wieczór smakuje ono lepiej bez jej dodatku.
Smacznego i nie dajcie się jesiennej chandrze!
pyszności! uwielbiam takie dania!
OdpowiedzUsuń