Chyba Wam jeszcze nie mówiłam, że jakiś rok temu zostałam wegetarianką. Jest mi z tym dobrze i do mięsa nie ciągnie mnie wcale, a wcale. Jest naprawdę mnóstwo świetnych bezmięsnych potraw, jak np. ten falafel, także spodziewajcie się na blogu większej ilości przepisów na potrawy w duchu vege.
Składniki:
- 2 puszki ciecierzycy
- 2 łyżeczki soli
- 1 cebula
- 1 łyżeczka sody
- 1 pęczek natki pietruszki
- olej kokosowy do smażenia
Przyprawy:
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka mielone kuminu
- 1/3 łyżeczka mielonej kolendry
- 1/3 łyżeczki kardamonu
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki imbiru
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatałowej
Ciecierzycę blendujemy razem z czosnkiem, cebulą, solą i sodą oczyszczoną aż masa zacznie się kleić. Dodajemy listki natki pietruszki oraz przyprawy i jeszcze chwilę blendujemy.
Formujemy kulki wielkości małego orzecha włoskiego lub placuszki i odkładamy na talerz. Rozgrzewamy olej, wkładamy porcjami kulki z ciecierzycy i smażymy po około 3 minuty z każdej strony. Po usmażeniu wykładamy je na ręcznik papierowy aby obciekły z tłuszczu.
Podajemy np. w chlebkach pita z sosem tahini, warzywami lub piklami, papryczkami jalapeño oraz sałatą lodową.
Sos tahini:
Składniki:
- 2 łyżki pasty sezamowej TAHINI
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z cytrtyny
- 250 ml jogurtu naturalnego
- sól, kmin rzymski, ostra papryka
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki + oliwa
Smacznego :)
sama byłam przez kilka lat wege. niestety zdrowie (a raczej jego brak) zmusiło mnie do zmiany diety. Ale nawet teraz mięso może dla mnie nie istnieć :)
OdpowiedzUsuńNo tak, wiadomo. Zdrowie najważniejsze. Dużo zdrowia w takim razie!
Usuń