Składniki na kruszonkę:
- 115 g masła, roztopionego
- 3/4 szklanki jasnego brązowego cukru
- szczypta soli
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
Wszystkie składniki wrzucamy do miseczki i mieszamy widelcem, aż powstanie kruszonka. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania ciasta.
Składniki na ciasto:
- 170 g masła
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
- 3 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- pół łyżeczki soli
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (podzielonej na 1 i 1/4 szklanki oraz 1/4 szklanki)
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g rabarbaru
- 250 g truskawek
- 2 łyżki brązowego cukru
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Rabarbar i truskawki tniemy na mniejsze kawałki, mieszamy w miseczce z 1/4 szklanki mąki pszennej i 2 łyżkami brązowego cukru i odkładamy.
Mąkę pszenną (1 i 1/4 szklanki), proszek do pieczenia i sól przesiewamy i odkładamy.
W misie miksera ucieramy masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Stopniowo, jedno po drugim, dodajemy jajka, miksując dokładnie po każdym dodaniu. Dodajemy ekstrakt z wanilii i miksujemy.
Do masy maślanej wsypujemy odłożoną i przesianą mąkę i mieszamy do połączenia składników szpatułką.
Formę kwadratową o boku 23 lub 24 cm (ja piekłamm w tortownicy o średnicy 24 cm) smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Na dno formy wykładamy ciasto i wyrównujemy. Na ciasto wykładamy owoce. Przykrywamy kruszonką.
Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Studzimy w formie.
Życzę smacznego i gwarantuję, że będziecie zadowoleni! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz