Z pewnością przypadną miłośnikom masła orzechowego, do których bez dwóch zdań zaliczam się ja! Mogłabym zajadać masło orzechowe łyżkami. Oreo tez lubię, nie mówiąc już o brownies :) Połączenie tych składników jest bardzo ciekawe i jestem pewna, że i Wam przypadnie do gustu. Przepis znalazłam na foodcooklove.pl. Z góry przepraszam za nie najlepszą jakość zdjęć ale babeczki serwowałam na pierwszych urodzinach mojego synka i zdjęcia robiłam w pośpiechu już przy gościach gdy się ściemniało.
Składniki na 10 sztuk:
- 20 ciasteczek Oreo
- masło orzechowe
- 100g gorzkiej czekolady
- 100g masła
- 2 jajka
- 180g cukru (my daliśmy 150g)
- 100g mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Przygotowujemy papierowe formy do babeczek. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C, funkcja góra dół.
Brownies: masło i czekoladę ogrzewamy na małym ogniu, aż do rozpuszczenia. Lekko studzimy. Następnie, masę czekoladowo-maślaną oraz pozostałe składniki przekładamy do miksera i miksujemy aż do połączenia składników.
Na spód papierowych muffinek układamy po jednym ciastku Oreo, smarujemy obficie masłem orzechowym, przykrywamy kolejnym ciastkiem i znów smarujemy masłem orzechowym. Zalewamy ciastem – dokładnie po bokach i na wierzchu. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut
(moje trochę za bardzo się przypiekły, więc następnym razem będę piekła ok 17 minut).
Najlepiej podawać przekrojone na pół :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz