Oto moja pierwsza tegoroczna świąteczna słodka propozycja- pyszne, mięciutkie, wilgotne, aromatyczne muffiny, szybkie i bardzo łatwe do wykonania, nawet dla najbardziej opornych ;) Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com. Możecie dodać do nich przypraw korzennych, żeby w Waszych domach jeszcze bardziej zapachniało świętami. Polecam!
Składniki na 12 - 15 sztuk:
- 250 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 130 g drobnego cukru do wypieków lub jasnego brązowego cukru
- 4 jajka
- 200 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- 200 g puree z dyni (przepis znajdziecie tu http://slodkomii.blogspot.com/2015/11/puree-z-dyni.html)
- 1 jabłko starte na tarce o dużych oczkach
W jednym naczyniu mieszamy składniki
suche: przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i sodą
oczyszczoną, cynamonem i szczyptą soli.
W drugim naczyniu lekko roztrzepujemy jajka, mieszamy z olejem, puree z dyni, startym jabłkiem i cukrem.
Łączymy zawartość obu naczyń i mieszamy rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników.
Formę do muffinków wykładamy papilotkami.
Nakładamy do nich ciasto do około 3/4 wysokości papilotki. Pieczemy w temperaturze 175ºC przez około 20 - 25 minut do tzw.
suchego patyczka.
Smacznego!
Aż ślinka leci... :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
Czy muffinki nadają się dla tych na diecie ? :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że nie bardzo, ponieważ zawieraja mąkę pszenną...
Usuń