Pyszne i stosunkowo łatwe ciasto wg lekko zmodyfikowanego przepisu ze strony Moje Wypieki. Super kontrast delikatnego sernika i mocno czekoladowego brownies. Dla mnie rewelacja. Polecam.
Składniki na masę serową:
- 100 g białej czekolady
- 600 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
- 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 3 jajka
- ziarenka z 1 laski wanilii lub kilka kropel aromatu waniliowego
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, lekko studzimy.
W misie miksera ucieramy twaróg, cukier,
jajka (bez rozdzielania na białka i żółtka), wanilię. Dodajemy roztopioną
czekoladę i delikatnie miksujemy tylko do połączenia się składników.
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g masła
- 2 jajka, w temperaturze pokojowej
- 1/3 szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
- pół szklanka mąki pszennej (lub nawet mniej, trzeba uważać dodając i pilnować by masa nie stała się zbyt gęsta)
- 2 łyżki rumu (ja dodałam 2 łyżki Soplicy staropolskiej bo akurat taką miałam w domu)
- 18 ciasteczek Oreo
Czekoladę roztopiamy z masłem w kąpieli
wodnej. Jajka lekko roztrzepujemy z cukrem. Dodajmey roztopioną czekoladę, rum (wódkę) i delikatnie mieszamy rózgą kuchenną. Dodajemy przesiane kakao i mąkę, dokładnie łączymy z masą czekoladowo - jajeczną.
Blaszkę o wymiarach 30 x 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy
na zmianę masę sernikową i masę brownie, by powstały nieregularne
warstwy. Wierzch ciasta dekorujemy pokruszonymi lub całymi ciastkami
oreo.
Pieczemy w 180ºC przez około 30 minut lub do momentu, aż masa serowa będzie sprężysta przy dotyku.
Upieczone ciasto studzimy i schładzamy w lodówce najlepiej przez całą noc.
Mniam, wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuń