Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki.pl. Troszkę go zmodyfikowałam :P
Składniki:
- 750 g schłodzonego serka mascarpone
- 4 duże jajka, białka i żółtka oddzielnie
- 2 paczki podłużnych biszkoptów
- 3 łyżki drobnego cukru do wypieków
- 1 szklanka świeżo zaparzonej, mocnej kawy; wystudzonej
- kakao do oprószenia
- 50 ml likieru amaretto (opcjonalnie)
- kilka kropel aromatu waniliowego
Wszystkie składniki powinny być schłodzone.
Żółtka i cukier umieszczamy w misie miksera i
ucieramy (końcówkami miksera do ubijania piany z białek) na jednolitą,
kremową i jasną masę. Dodajemy mascarpone, w kilku turach, miksując do
połączenia składników. Dodajemy kilka kropel aromatu waniliowego i jeśli macie ochotę kieliszek amaretto, miksujemy.
W drugim naczyniu ubijamy na sztywno pianę z białek, następnie delikatnie mieszamy ją z masą serową.
Zaparzamy i studzimy kawę. Biszkopty
wykładamy do pucharków lub naczynia żaroodpornego jeden obok drugiego. Kawę wylewamy łyżką na
biszkopty, by nią porządnie nasiąkły. Na biszkopty wykładamy warstwę
sera. Na ser ponownie wykładamy biszkopty i nasączamy je kawą. Wykładamy
drugą warstwę sera i pięknie wyrównujemy. Przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i wstawiamy gotowy deser do lodówki, najlepiej na całą noc, ponieważ masa długo tężeje. Przed podaniem oprószamy nasze tiramisu' kakao.
Mój ulubiony włoski deser:)
OdpowiedzUsuńjeden z moich ulubionych deserów, już dawno nie robiłam, muszę koniecznie zrobić w tym miesiącu :)
OdpowiedzUsuńKocham Tiramisu! A Twoje wygląda bosko ;)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/