Pierwszą z moich Wielkanocnych propozycji jest tarta pomarańczowa, która dzięki swojemu żółciutkiemu kolorowi świetnie się będzie prezentowała na świątecznym stole. Jest słodziutka i przepyszna. Pomarańczowa masa budyniowa na delikatnym kruchym cieście to naprawdę świetne połączenie. Przepis pochodzi z książki: "Ciasta domowe. Najlepsze przepisy".
Ciasto:
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1 ugotowane żółtko
- 3 łyżki cukru pudru
- 1/2 (ja dodałam 3/4) kostki schłodzonego masła
- tłuszcz do wysmarowania formy
Schłodzone masło siekamy nożem. Dodajemy przesianą przez sito mąkę, cukier puder i rozgniecione widelcem żółtko, szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto wałkujemy, wykładamy nim dno i boki natłuszczonej formy na tartę, spód nakłuwamy widelcem. Pieczemy 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC, aż lekko się zarumieni. Spód wyjmujemy i studzimy.
Masa:
- 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
- 5 żółtek
- 10 dag kremowego sera białego (np. President)
- 1/2 szklanki soku z pomarańczy
- 1/3 szklanki schłodzonej śmietanki 30%
- 1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy
Mleko miksujemy z żółtkami. Dodajemy serek, sok z pomarańczy i ucieramy. Na koniec delikatnie łączymy z ubitą na sztywno śmietanką i skórką z pomarańczy. Na podpieczone ciasto wylewamy masę. Następnie pieczemy je jeszcze przez 20-25 minut w 150ºC. Tartę wyjmujemy i studzimy, a następnie wkładamy na kilka godzin do lodówki aby masa zastygła.
Do przystrojenia:
- skórka kandyzowana z pomarańczy
- pół białej czekolady
- mięta
Tartę ozdabiamy startą na dużych oczkach białą czekoladą, kandyzowaną skórką z pomarańczy i listkiem mięty.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz