Jak to zwykle ostatnio bywa nagle w pracy ogarnęła mnie wena twórcza i wymyśliłam prosty szybki deser, który chyba każdy jest w stanie zrobić. Jako absolwentka Italianistyki oraz jednego z rzymskich uniwersytetów, zagorzała fanka włoskiej kuchni , między innymi deseru panna cotta, postanowiłam go trochę zmodyfikować i wydobyć z niego nowy smak. A że nigdy nie jadłam panny cotty (jakoś dziwnie brzmi w dopełniaczu ;)) Milky Way i chyba nawet o takiej nie słyszałam, eccola qua! (oto i ona). Poza tym postanowiłam ją wzbogacić dodatkową białą waniliową warstwą oraz warstwą frużeliny dzięki czemu lepiej się prezentuje, no przynajmniej moim zdaniem. Wkrótce obiecuję przygotować jeszcze kilka słodkich przepisów z włoskiego menu!
SKŁADNIKI:
3 śmietany
kremówki 36 % (600 ml)
2 batoniki Milky Way
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią lub
ziarenka z 1 laski wanilii.
3 łyżeczki żelatyny
4 łyżki frużeliny truskawkowej (przepis znajdziecie na
blogu)
1 warstwa
Do dwóch miseczek wkładamy po dwie łyżki
frużeliny truskawkowej
2 warstwa
2 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w 2 łyżkach
gorącej wody. Do garnuszka wlewamy 2 śmietany kremówki. Dodajemy 1 łyżeczkę
cukru z prawdziwą wanilią i podgrzewamy mieszając przez ok 5 minut, nie
doprowadzając do wrzenia. Batoniki Milky Way kroimy na małe kawałki i
rozpuszczamy w śmietanie. Dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z palnika i pozostawiamy do
ostygnięcia. Letnią masę wlewamy do miseczki i odstawiamy do lodówki do
stężenia.
3 warstwa
1 łyżeczkę żelatyny rozpuszczamy w 1 łyżce
gorącej wody. Do garnuszka wlewamy pozostałą (1) śmietanę kremówkę. Dodajemy 1 łyżeczkę cukru
z prawdziwą wanilią i podgrzewamy mieszając przez ok 5 minut nie doprowadzając
do wrzenia. Dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z palnika i pozostawiamy do
ostygnięcia. Wlewamy do miseczek i odstawiamy do lodówki do stężenia na co najmniej kilka godzin.
Przed podaniem miseczkę zanurzamy w gorącej wodzie i wykładamy
deser do góry nogami na talerz. Ozdabiamy miętą.
Buon appetito!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz