Lubicie bezy? Jeśli tak to tym razem zapraszam na pyszny tort bezowy przełożony dwiema warstwami kremu z lemon curd i frużeliną truskawkową. Jest lekki i rozpływa się w ustach, a truskawki, cytryna i beza to idealne połączenie!
Składniki na 3 blaty bezowe:
6
białek
szczypta
soli
300
g drobnego cukru do wypieków
1
łyżeczka soku z cytryny
Blachy smarujemy masłem i wykładamy papierem do
pieczenia. Na papierze odrysowujemy, np. talerzem, 3 okręgi o średnicy 20 cm. Ubijamy białka na
sztywno i dalej ubijając dodajemy stopniowo cukier. Dodajemy sok z cytryny i delikatnie mieszamy.
Masę wykładamy na narysowane okręgi i wyrównujemy.
Pieczemy przez ok 1 h na środku piekarnika w temperaturze 140 ºC (proponuję po
30 minutach przełożyć blachy) lub z
termoobiegiem przez 1,5 godziny w temperaturze 120ºC uważając, żeby beza się nie przypaliła.
Krem z lemon curd:
125 g serka mascarpone
150 g lemon curd (przepis na lemon curd znajdziecie na moim blogu)
200
ml śmietany kremówki 36%
3
łyżki lemon curd
W miseczce mieszamy łyżką mascarpone i
lemon curd.
W osobnym naczyniu ubijamy schłodzoną
śmietanę kremówkę (można ubić od razu 400 ml śmietany również na krem z frużeliną). Dodajemy ją do masy z
mascarpone i delikatnie mieszamy bądź miksujemy przez chwilę na małych obrotach
by pozbyć się ewentualnych grudek.
Krem z frużeliną:
250
g serka mascarpone
300
g frużeliny truskawkowej (przepis na frużelinę znajdziecie na moim blogu)
200
ml śmietany kremówki 36%
W miseczce mieszamy łyżką mascarpone i frużelinę.
W osobnym naczyniu ubijamy schłodzoną
śmietanę kremówkę. Dodajemy ją do masy z mascarpone i delikatnie mieszamy.
Krem
na górę:
200
ml śmietany kremówki 36%
125
g serka mascarpone
Ubijamy
schłodzoną śmietanę kremówkę. Pod koniec ubijania dodajemy do niej cukier puder
i jeszcze przez chwilę ubijamy. Do ubitej śmietany dodajemy mascarpone i
delikatnie mieszamy bądź miksujemy.
Przygotowanie:
Na paterze kładziemy pierwszy bezowy
blat. Rozsmarowujemy na nim krem z frużeliną.
Warstwę truskawkową przykrywamy
drugim bezowym blatem. Pokrywamy go
kremem z lemon curd oraz kilkoma
„plamkami” lemon curd. Na warstwie
cytrynowej kładziemy trzeci wierzchni blat i pokrywamy go masą z mascarpone i
bitej śmietany.
Tort ozdabiamy pokrojonymi w plasterki
truskawkami lub wg uznania.
Smacznego!
Szczerzę jakoś tak nie przepadamy za bezą ale taki sobie ostatnio postawiłyśmy cel aby upiec taką, która będzie nam odpowiadać, np. z dodatkiem mąki kokosowej. Mamy nadzieję, że wyjdzie nam tak pięknie jak Twoja :)
OdpowiedzUsuń