Tak bardzo tęsknię za latem, że próbuję je jakoś przywołać
przynajmniej w swoich wypiekach. To prawda, że tegoroczna zima była dla nas
bardzo łaskawa, ale kto nie tęskni za truskawkami, malinami, jagodami??? Oto
moja letnio-zimowa propozycja. Gwarantuję, że w Waszych sercach zagości trochę
słońca! Przepis na kruche ciasto i krem advocatowy pochodzą z MW.
Składniki:
Kruche ciasto:
·
130 g masła o
temperaturze pokojowej
·
pół łyżeczki
soli
·
35 ml mleka o
temperaturze pokojowej
·
175 g mąki
pszennej
·
pół łyżeczki cukru
pudru
·
1 żółtko
Wszystkie
składniki na kruche ciasto miksujemy. Ciasto owijamy w folię i schładzamy w
lodówce przez co najmniej 2 godziny.
Formę na tartę
o średnicy 25 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką. Schłodzone ciasto
rozwałkowujemy na grubość 3 mm, wykładamy nim formę i nakłuwamy widelcem. Ciasto
przykrywamy papierem do pieczenia, na papier wysypujemy kulki ceramiczne, aby
obciążyć ciasto (można zastąpić fasolą lub ryżem).
Nagrzewamy piekarnik
do 220ºC, obniżamy temperaturę piekarnika do 200ºC i wstawiamy do niego ciasto.
Pieczemy przez 15 minut. Wyjmujemy formę z piekarnika, usuwamy papier z
obciążeniem, wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy jeszcze przez 10 -
15 minut, aż spód się zarumieni.
Wyjmujemy z
piekarnika, studzimy i wykładamy spód np. na paterę.
Krem/ budyń z advocatem:
·
350 ml mleka
·
250 ml advocatu
·
6 żółtek
·
80 g cukru
·
30 g mąki
pszennej
·
30 g skrobi
ziemniaczanej
Mleko doprowadzamy do wrzenia i natychmiast odstawiamy na bok.
Wlewamy advocat i mieszamy.
Cukier ucieramy z żółtkami do
białości, wsypujemy wymieszane mąki i dalej miksujemy, aż do uzyskania gładkiej
pasty.
Pastę wlewamy do mleka z advocatem i
intensywnie mieszamy do rozpuszczenia grudek. Stawiamy na palniku o małej mocy
i zagotowujemy cały czas mieszając drewnianą łyżką. Od momentu zagotowania
gotujemy jeszcze około 1 minuty dalej mieszając, do momentu zgęstnienia kremu.
Przykrywamy folią spożywczą, w taki sposób, by dotykała ona kremu i odstawiamy
do całkowitego ostudzenia.
Dodatki
śmietana kremówka 36%
cukier puder wg uznania
opakowanie truskawek
mięta do przystrojenia
Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem. Na
wystudzony spód wykładamy budyń. Przystrajamy truskawkami pokrojonymi w cienkie
plasterki, bitą śmietaną (ja wyciskałam śmietanę z rękawa cukierniczego używając
końcówki w kształcie dużej gwiazdki) i listkiem mięty.
Życzę smacznego i powiewu lata :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz