Ciasto:
8 łyżek masła
3/4 szklanki cukru
2 jaja
1 szklanki mąki
1/2 szklanki kakao
1/4 szklanki mleka
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
3 szklanki mleka
1 torebka budyniu śmietankowego
1/2 szklanki cukru
100 g masła
25 dag wiórków kokosowych
Ciasto:
Masło roztapiamy z cukrem. Kiedy lekko przestygnie, dodajemy do niego jajka i mleko. Roztrzepujemy. Mąkę, kakao i sól i proszek do pieczenia przesiewamy. Dodajemy do nich miksturę jajeczną i wszystko razem mieszamy. Przelewamy do blaszki o wymiarach ok. 20×20 cm lub foremki na tartę i pieczemy ok 20 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Krem:
2,5 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem mieszając od czasu do czasu. Wsypujemy wiórki i gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut, aż wiórki zmiękną nie zapominając o mieszaniu. Dodajemy masło i mieszamy, aż się rozpuści.
Budyń roztrzepujemy z pozostałą połową szklanki mleka. Powoli wlewamy do masy kokosowej, ciągle mieszając. Gotujemy całość jeszcze ok. 3-4 minut. Odstawiamy na 15 minut do ostudzenia, a następnie wykładamy na ciasto. Całość musi sobie zastygnąć w chłodnym miejscu.
Ozdabiamy polewą czekoladową roztopioną z masłem.
Życzę smacznego :)
To musiało być przepyszne ! :)
OdpowiedzUsuńTen krem musi być obłędny :)
OdpowiedzUsuńByło pyszneee, a krem obłędny, to prawda! Polecam! :)
OdpowiedzUsuń