100 g ciastek digestive
40 g masła, roztopionego
Ciasteczka kruszymy na piasek. Ja użyłam do tego robota kuchennego, ale można włożyć ciasteczka do torebki foliowej i pokruszyć je wałkiem. Dodajemy roztopione masło i mieszamy. Masa ciasteczkowa powinna mieć konsystencję smażonej bułki tartej.
Formę tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, na spód wykładamy masę ciasteczkową, wyrównujemy i studzimy.
Składniki na masę serową:
80 dag sera twarogowego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
4 duże jajka
pół szklanki śmietany kremówki (125 ml)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
300 g chałwy pokruszonej na grubsze kawałki
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Ser ucieramy z cukrem. Dodajemy jajka, jedno po drugim, krótko miksując po każdym dodaniu. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy tylko do połączenia się składników. Dodajemy pokruszona chałwę i mieszamy szpatułką.
Masę serową przelewamy na spód z ciasteczek i wyrównujemy. Na najniższej półce w piekarniku stawiamy naczynie wypełnione wodą - sernik pieczemy w kąpieli wodnej. Na wyższej półce kładziemy formę z sernikiem. Pieczemy w temperaturze 170ºC przez około 1 godzinę. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Wyjmujemy i studzimy do końca, polewamy polewą chałwową i schładzamy przez 12 h w lodówce.
Polewa chałwowa:
150 g chałwy
pół szklanki śmietany kremówki (125 ml)
Chałwę kruszymy i wsypujemy do małego garnuszka. Dodajemy kremówkę i miksujemy blenderem by nie było grudek chałwy. Podgrzewamy, by polewa lekko zgęstniała, uważając by się nie przypaliła. Zdejmujemy z palnika, lekko studzimy i wylewamy na wystudzony sernik.
Uwielbiam serniki a w takim smaku to już w ogóle <3
OdpowiedzUsuń'chodzi' za mną taki sernik chałwowy, muszę upiec :)
OdpowiedzUsuńAle cudownie wygląda, musi być pyszny!
OdpowiedzUsuńRobiłam, jest boski :)
OdpowiedzUsuńJest naprawdę przepyszny. Upieczcie koniecznie! :)
OdpowiedzUsuń