Przepis na ok 12 babeczek:
Ciasto:
115g miękkiego masła
1 i 3/4 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
3/4 szklanki mleka
115g miękkiego masła
1 i 3/4 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
3/4 szklanki mleka
5 pokruszonych ciasteczek DIGESTIVE
W jednej misce wymieszać mąkę i proszek do pieczenia.
W drugiej misce
utrzeć masło z cukrem, aż masa zrobi się puszysta. Dodać
do niej jajko, ekstrakt migdałowy, mleko i wymieszać.
Do masy dodać suche składniki i miksować do ich połączenia.
Formę do babeczek wyłożyć papilotkami i przełożyć do nich ciasto wypełniając papilotki do 3/4 wysokości. Do każdej z babeczek dodać po kilka kawałków ciasteczek.
Piec w 180 st. C ok 15-20 min do suchego patyczka.
Nadzienie:
Dzień wcześniej przygotować galaretkę truskawkową z truskawkami/malinami (mogą być mrożone).
Krem:
250g mascarpone
200 ml śmietana kremówki 36 %
kawałki galaretki z truskawkami
3 bardzo drobno pokruszone ciasteczka DIGESTIVE
3 bardzo drobno pokruszone ciasteczka DIGESTIVE
Ubić śmietanę, dodać do niej mascarpone i wymieszać/ zmiksować. Do kremu dodać kawałki galaretki i pokruszone ciasteczka. Całość wymieszać lub zmiksować na najmniejszych obrotach.
W
babeczkach wyciąć otwory i wypełnić je galaretką Wierzch posmarować kremem. Do dekoracji kremem można użyć rękawa cukierniczego i tylki w kształcie gwiazdki.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz