Mam dzisiaj dla Was pomysł na pyszny i szybki obiad, tj. ryż smażony z łososiem i tofu.
Składniki:
✔️filet z łososia
✔️180 g tofu
✔️1 torebka ryżu parabolicznego
✔️1/2 czerwonej papryki
✔️ 2 średnie marchewki
✔️2 łyżki sosu sojowego
✔️2 łyżki sosu teriyaki
✔️1 łyżka soku z cytryny
✔️1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
Sposób przygotowania:
Filet z łososia myjemy i kroimy w grubą kostkę. Tofu również kroimy w kostkę. Tak przygotowane składniki marynujemy w marynacie z: sosów sojowego, teriyaki i soku z cytryny. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
Ryż gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
Marchewkę i paprykę kroimy w słupki.
Na rozgrzanej patelni podsmażamy czosnek. Dodajemy paprykę i marchewkę i smażymy przez około 5 minut. Dodajemy tofu i łososia i smażymy jeszcze przez około 10 minut. Na koniec dodajemy ryż i jeszcze przez chwilę smażymy.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz