31 stycznia 2021

PĄCZKI Z NUTELLĄ


Co powiecie na pączki z nutellą i cukrem pudrem? Polecam, bo są pyszne!

Składniki na około 15 pączków:
  • 0,5 kg mąki pszennej szymanowskiej 
  • 25 g świeżych drożdży lub 10 g suchych 
  • 50 g cukru 
  • 250 ml mleka 
  • 1 jajko 
  • 3 żółtka 
  • 50 g masła 
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 20 ml spirytusu lub wódki
  • szczypta soli 
  • sok i skórka otarta z połowy cytryny 
  • 1 litr oleju rzepakowego do smażenia
 Dodatkowo:
  • nutella
  • cukier puder
Sposób przygotowania:
Mąkę pszenną przesiewamy. Dodajemy do niej suche drożdże lub jeśli używamy świeżych drożdży wcześniej przygotowany rozczyn (rozczyn uzyskujemy rozkruszając do miseczki 25 g świeżych drożdży, zasypując je 1 łyżką cukru, zalewając 1/4 szklanki letniego mleka i dodając 3 łyżki mąki pszennej. Wszystko dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się drożdży i odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na 20-30 minut. 
UWAGA: składniki użyte do rozczynu odejmujemy od składników podanych powyżej). Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy rozpuszczone masło i dalej wyrabiamy do momentu uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Z ciasta formujemy kulkę, wkładamy je do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny aż ciasto podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na oprószony mąką blat i krótko wyrabiamy. Formujemy kulki o wadze około 60 g, układamy je na blacie/stolnicy oprószonej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut do podwojenia objętości.
Pączki smażymy w głębokim rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor przez około 2 minuty z każdej strony. Pilnujemy, żeby się zbyt szybko nie rumieniły, ponieważ wtedy mogą nie usmażyć się w środku. Usmażone pączki wyławiamy łyżką cedzakową, wykładamy na ręcznik papierowy i pozostawiamy do wystudzenia. Następnie wbijając głęboko szprycę nadziewamy nutellą i posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Słodko mi , Blogger