Coś na osłodę, czyli przepis na babeczki dla dzieci, tym razem z nutellą i kremem Milky Way.
Składniki na ok 12 babeczek:
✔️140 g masła
✔️pół szklanki drobnego cukru do wypieków
✔️2 jajka
✔️1 szklanka i 2 łyżki mąki pszennej tortowej
✔️1 łyżeczka proszku do pieczenia
✔️1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
✔️pół szklanki jogurtu naturalnego
✔️1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
✔️nutella
Sposób przygotowania:
Masło ucieramy z cukrem, na jasną, puszystą masę. Dodajemy jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu do połączenia się składników.
Dodajemy ekstrakt i miksujemy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
Dodajemy do masy maślanej na zmianę z jogurtem, mieszając szpatułką do połączenia składników.
Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Ciasto rozdzielamy pomiędzy papilotki do 3/4 wysokości papilotki.
Pieczemy w temperaturze 160ºC przez około 20 minut.
Wyjmujemy i studzimy.
Czubki babeczek ścinamy nożem. W babeczkach wykrawamy otwory i wypełniamy je nutellą.
Krem Milky Way:
✔️200 g serka mascarpone
✔️100 ml śmietany kremówki 36%
✔️2 łyżki kremu Milky Way
Do dekoracji:
✔️Milky Way magic stars
Mascarpone i śmietana powinny być schłodzone.
Mascarpone i śmietanę ubijamy mikserem do momentu otrzymania gęstego kremu. Dodajemy krem Milky Way i jeszcze przez chwilę miksujemy.
Gotowy krem umieszczamy w rękawie cukierniczym z tylką w kształcie dużej gwiazdki i dekorujemy babeczki.
Gotowe babeczki dekorujemy gwiazdkami Milky Way.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz