6 maja 2020

SERNK TRUSKAWKOWO-NUTELLOWY Z GALARETKĄ


Kolejna wariacja mojego ukochanego ciasta, czyli sernika :) Tym razem piekłam go pod kątem mojego synka, stąd nutella i galaretka, które uwielbia.

Składniki na spód:
  • 100 g ciastek pełnoziarnistych
  • 40 g masła
Ciasteczka kruszymy wałkiem lub mielimy w malakserze do otrzymania konsystencji pyłu. Masło roztapiamy i mieszamy ze zmielonymi ciasteczkami do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku.
Na spód tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy masę z ciasteczek i wyrównujemy. Odstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Składniki na masę serową:
  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 250 g mascarpone
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 4 duże jajka 
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 10-15  truskawek
  • 2 łyżki nutelli
Ser ucieramy z cukrem w misie miksera. Dodajemy jajka, jedno po drugim, krótko miksując po każdym dodaniu. Dodajemy mąkę ziemniaczną i miksujemy do połączenia składników.
Masę serową dzielimy na dwie równe części i przekładamy do dwóch misek.
Do pierwszej dodajemy truskawki i miksujemy  do połączenia składników, nie dłużej, żeby nie napowietrzyć sernika.
Do drugiej dodajemy mascarpone i nutellę i  również miksujemy do połączenia składników.
Na ciateczkowy spód wykładamy najpierw masę truskawkową, wyrównujemy. Na masę truskawkową wykładamy masę nutellowa, wyrównujemy.
Sernik pieczemy w kąpieli wodnej. Na najniższej półce piekarnika stawiamy naczynie żaroodporne wypełnione wodą, na wyższej formę z sernikiem. Pieczemy w temperaturze 170ºC przez około 1 godzinę. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.

Dodatkowo:
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej
W  międzyczasie przygotowujemy galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu, studzimy.
Lekko tężejącą galaretkę wylewamy na upieczony sernik. 

Sernik schładzamy przez 12 h w lodówce.

Smacznego :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Słodko mi , Blogger